Teşrifi Mevlana

Teşrifi Mevlana

HÜSEYİN ÖZTÜRK

Ey Konya!

"Sen Anadolu'nun başşehrisin. Her büyük şehir bir emir gibidir. Sense şehirlerin üstünde bir şah gibisin. Sen devletsin, makamsın". Sultan Veled.

Konya, Sultan Veled'in de belirttiği gibi bin yıllık devlet geleneğimizin ilk başşehirlerinden. Şehre girdiğinizde, merkezi noktalardaki tarihi eserler her şeyi anlatmakta.

Efendim bu sene, Mevlana Hz.leri ve ailesinin Konya'ya teşriflerinin 797. senesi.

Bu sebeple Konya Büyükşehir Belediyesi ve Konya Valiliği, bir dizi programlar düzenlemişler. Biz de bu programlar çerçevesinde "6. Sufi Sinema Festivaline" katılmak üzere Konya'daydık.

Önce "Teşrifi Mevlana" hakkında bilgi verelim. Mevlana Hz.lerinin Babası Bahaeddin Veled Hz.lerinin Konya'ya teşrifini anlatalım:

Sultanü'l-Ulema Bahaeddin Veled, aile fertleri ve dostlarıyla, Belh şehrinden (1212-1213) tarihlerinde ayrılıp, "seferden sorumluyuz" diyerek hacca gitmeye niyet ederler.

Önce Nişabur'a uğrar, ardından göç kervanıyla Bağdat'a yaklaştığında, kendisine hangi kavimden oldukları ve nereden gelip nereye gittikleri sual edilir.

Sultanü'l-Ulema Bahaeddin Veled şu cevabı verir:

-"Allah'tan geldik, Allah'a gidiyoruz. Allah'tan başka kimsede kuvvet ve kudret yoktur" der. Cevap, Şeyh Şehabeddin-i Sühreverdi'ye (1145-1235) ulaştığında:

-"Bu sözü Belhli Bahaeddin Veled'den başkası söyleyemez" diyerek muhabbetle karşılanırlar. Her iki kutup mülaki olunca, Seyh Sühreverdi atından inip nezaketle Bahaeddin Veled Hz.lerine hürmetlerini arz eder.

Bahaeddin Veled, Bağdat'ta üç gün kalıp, Kûfe yoluyla Mekke'ye hareket eder. Kâbe'ye vasıl olunca hac farizasını yerine getirir. Hac sonrası yine ailesiyle; Şam, Malatya ve Erzincan üzerinden Karaman'a gelirler.

Karaman'da bir müddet konakladıktan sonra, yeryüzünün merkezi sayılan Konya'ya teşrifleriyle yerleşirler. İşte bu teşrif, her yıl çeşitli etkinliklerle kutlanır.

Bu programlardan birisi de İhsan Kabil'in direktörlüğünde, "6. Sufi Sinema Film Festivalindeki" tasavvuf içerikli filmlerdi.