Tarihin Gerçek Yüzü Serisi kitapları
Tarihin Gerçek Yüzü Serisi kitapları
HÜSEYİN ÖZTÜRK
Bu hafta tanıtmaya çalışacağımız eserler, Beyan Yayınları tarafından hazırlanan "Tarihin Gerçek Yüzü Serisi" ismini taşıyor.
12 ayrı kitaptan oluşan seri, yakın tarihimizi tüm açıklığı ile gözler önüne sermekte ve tamamı yakın dönem tarihine ait konulardan oluşmakta.
Mevzuların her birinin üzerinden en az bir asrı aşkın zaman geçmesine rağmen; tarih, siyaset ve sosyoloji alanlarında hâlâ tartışılıyor olması, bu konuların olgu çerçevesinde ele alınmasınıincelenmesini zorunlu kılıyor.
.
Tarih, milletlerin birliğini sağlayan, vatan sevgisini geliştiren bir bilgi alanıdır. Milli bilincin oluşmasında en büyük pay, tarihe aittir. Birleştirir, güce güç katar, geleceğe yön verir.
Bu güçlü yönü ile beraber tarihin bir de zayıf tarafı vardır. Zayıf tarafı; müdahaleye açık bir alan olmasındandır.
Beşerî bilimler arasında en çok müdahaleye uğrayan tarihtir; belge-bilgi görmezden gelinir, hatıratlarda nakledilenler; bilhassa şahıslar hakkındaki yargı cümleleri eleştiriye tabi tutulmadan olduğu gibi kullanılır.
Bazı olayların üstü örtülür; kimi komutanlar, kahramanlar unutturulmaya çalışılır. Tarihi şahsiyetlere hakaret etmek suretiyle, itibarsızlaştırma gayreti güdülür.
Tabii tam tersi de olabilir; tarihi kişilik olabildiğince yüceltilir, sonunda gerçek üstü bir kimlik ortaya çıkar. Bu ve benzeri müdahaleler sonunda bir algı oluşur; gerçek ortadan kalkar.
Bütün bunlar tarihe müdahaledir ve yakın tarihimiz; pek çok konusu bakımından algı üzerine inşa edilmiş bir tarihtir.
Algı üzerine inşa edilen tarih "ideolojik kavgaya malzeme olmaya hazırdır: İdeolojiye payanda yapıldığında, günlük politikaya alet edildiğinde tarih en büyük tefrika aracı olur.
Milleti ayrıştırır, parçalar, kavgayı körükler ve büyütür. Tarihin birleştirici rolünü, tarih adına algılarla berhava etmek tarihe ihanettir, millete en büyük zulümdür.
.
Buyurun yakın tarihi aydınlatan kitaplara:
Tarihin Gerçek Yüzü Serisinden bugüne kadar yayınlanan kitapların listesi şöyle:
-Batılılaşma; Modernleşme mi, Yabancılaşma mı