Tanıkların Diliyle Kıbrıs Olayları
Tanıkların Diliyle Kıbrıs Olayları
Hüseyin Öztürk
Bu hafta tanıtacağımız eser, dünyanın elimizden alıp Yunanistan'a ilhak etmek istediği, bizim de hem Türkiye'nin hem KKTC'nin bekası için sahip çıktığımız vatan topraklarını anlatan bir kitap.
1955 yılından 1983 senesine kadar olan devreyi kapsayan eseri, tanıklarla bizzat konuşan Prof. Dr. Ali Satan ile röportajları kaydeden Erdoğan Şentürk hazırlamış.
Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu tarafından hazırlattırılan eseri, keşke önce Kuzey Kıbrıs'ı Akdeniz'de sadece kumar ve eğlence adası olarak görenler okusa ve nasıl bir fetih toprakları üzerinde tepindiklerini anlayabilseler.
Bir de yine KKTC'de yaşayıp, Türkiye'ye sırtını dönen İngiliz bağımlısı sözde Türkler ile Türkiye'deki "Kıbrıs'ta ne işimiz var" diyen vatan, millet, devlet aidiyetinden uzak kimseler okusa.
Kıbrıs olaylarını okurken, esasında bizim siyasi tarihimizin bilinmeyen yönleri de anlatılmış. Kıbrıs'a hangi iktidar ve kimlerin nasıl sahip çıktığı ile hem Türkiye'de hem Kıbrıs'ta nasıl roller üstlenildiği, yetkili ağızlar tarafından tüm açıklığıyla dile getirilmiş.
Kitabın ana gayesine geçmeden şu kadarını söylemeliyim.
Rahmetli Menderes, Kıbrıs'a gizli silah yardımı yapmakla birlikte uluslararası ilişkilerde çok iyi mesafe alırken, 27 Mayıs 1960 darbesiyle bu yardımlar akamete uğramış.
Haliyle tüm çalışmalar kesintiye uğradığı gibi darbeciler de silah yardımını kesmiş. Dr. Fazıl Küçük önderliğinde başlayan 1963 mücadelesi, Menderes'in gönderdiği silahlarla yapılabilmiş.
Prof. Dr. Ali Satan, eserin hazırlanışı hakkında şu bilgileri veriyor: "Bu kitap, 1955-1983 yılları arasında Kıbrıs'ta meydana gelen siyasi, askeri ve sosyal olayların içinde yer alan Türkiye ve Kıbrıs'ta yaşayan toplam 68 kişinin bizzat tanık ve müdahil olduğu olayları kendi ağızlarından aktaran sözlü bir tarih çalışmasıdır.
Görüşmeler 2007-2008'de Türkiye'de İstanbul, Ankara, İzmir ve Bodrum'da; KKTC'de Lefkoşa, Magosa, Girne şehirlerinde, katliamların yaşandığı köyler olan Muratağa, Atlılar, Sandallar ve Meriç köyü ile Geçitkale kasabasında gerçekleştirildi.