Taksim'de toplu namaz

Taksim'de toplu namaz

HÜSEYİN ÖZTÜRK

Yakın geçmişimizde toplu namazlar vardı. 1960 yılının ikinci yarısından sonra merhum Mehmet Şevket Eygi'nin başlattığı toplu sabah namazları.

O tarihlerde yedi yaşında bir çocuk olarak Ankara'da Hacıbayram ve Maltepe Camii'ne babam rahmetli götürürdü.

Maltepe Camii'ni merhum Menderes'in yaptırdığını, idam edilmesinin sebeplerinden birisinin de bu cami olduğunu söylerdi.

Yıllar sonra mesleğe başlayınca araştırdığımda gördüm ki, hakikaten de öyleymiş. Menderes'e hitaben:

-"Sen misin cami yaptırarak sabahın erken saatlerinde tatlı uykularımızı ezanla böldüren" diye defalarca hakaret edilmiş.

Bu sebeple Maltepe Cami yıllardır camiden uzak ölen resmi devlet görevlerinin cenazelerinin kaldırıldığı cami olmuştur. Sanırım hâlâ öyle.

Çünkü İslam'a dost olan her müminin cenazesi yıllardır genelde Hacıbayram Camii'nden uğurlanır.

Pazar günleri toplu sabah namazları o dönemlerde sadece İstanbul, Ankara değil, bütün bir Türkiye'de icra edilmişti.

Bu büyük gelenek yaşatılmalı. Milli birliğimizin teminatı dilimiz ve dinimizdir.

Çünkü, dini, milli değer yargılarımız yara aldıkça bedeni ve ruhi zaaflarımız çoğalmakta, düne kadar yanlış ve ayıp olan şeyler artık normalleşmektedir.

*

Toplu sabah namazlarının olduğu günler, şehir ve insanlar bayram ederdi.

İşte yıllar sonra böyle güzel bir haber Pazar günü, TÜGVA İstanbul Medya ve İletişim merkezinden geldi. Şöyle deniliyordu:

"Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA) İstanbul, ortaokullu, liseli ve üniversiteli 1500'e yakın gençle Taksim Camii'nde sabah namazında bir araya geldi.

Sabahın erken saatlerinde omuz omuza saf tutan gençler, namazın ardından tekbirlerle, salavatlarla cami avlusunu adeta manevi bir atmosferle doldurdu.

İstanbul'un gül bahçesi olması duasıyla, Peygamber Efendimiz (s.a.v) ve Mus'ab bin Umeyr hazretlerine dualar edildi.

Gençlerimizin coşkusu ve samimiyetiyle Taksim Camii, bu sabah bambaşka bir ruhla yankılandı".