Sevda-yı Vatan Tarladan Başlar

Sevda-yı Vatan Tarladan Başlar

HÜSEYİN ÖZTÜRK

Bu hafta tanıtmaya çalışacağımız eser, İstanbul Ticaret Borsası'ndan çıkan ve Doç. Dr. Şefik Memiş'in, "Sevda-yı Vatan Tarladan Başlar" isimli kitabı.

Ne tarladan başlamaz ki, ne topraktan başlamaz ki, yaratılışımızın mayası da toprak değil mi Topraktan yaratılan bütün canlıların besleneceği, geçimini sağlayacağı, barınağını yapacağı malzeme de toprak değil mi

Şefik Memiş, bugüne kadar gazete arşivlerinde kalmış, "toprak ile insanın", "insan ile hayatın" ayrılmazlığını, bir ülkenin istiklalinin ille de toprağa ve tarıma dayalı olduğunu gözler önüne sermiş.

Bugün küresel dünyada, küreselcilerin gelişmekte olduğu ülkelere dayattığı zulümlerden birisi de o ülkelerin tarımını olabildiğince geri bırakmak yahut kendi organizasyonlarıyla o toprakları işleyerek bir nevi sahip etmektedirler.

Yüz elli yıl öncesine kadar, 22 milyon metrekareye, altı yüz yıl hükmeden Cihan Devleti Osmanlı, o yılların gereği, toprakla halkların münasebetlerini çok sıkı tutmuştur.

Yakın tarihimize baktığımızda da toprak ve tarım öylesine önem arz etmiştir ki, dokuz ayrı cephede İstiklal mücadelesi veren ve 780 bin metrekareye sıkışan vatanımız tarımla, toprakla ayakta kalabilmiştir.

Balkan Savaşları, Birinci Dünya Savaşları ve Milli Mücadelede tarım ülkesi olmamız, toprağımızın her metresini vatan bilmemiz, "Buradan başka gidecek yerimiz yok" inancımız, bizi milli bir zafere götürmüştür.

Bugün geldiğimiz noktada hamdolsun sanayide, teknolojide, savunma sanayiinde, tekstilden, enerjiden tarım ürünlerine kadar büyük bir zenginlik yakaladık.

Elbet bu zenginliğin temelini halen tarım politikamız belirlemektedir. Kitaba takdim yazısı yazan İSTiB Başkanı Ali Kopuz'un şu tespiti önemlidir:

"Vatan sevdasının ekilmemiş bir avuç topak bırakmamakla ve bu topraklarda binbir emekle yetiştirdiğimiz mahsullerin israfını önlemekle mümkün olacağına inanmaktayız".

Ali Kopuz'un tespitine İbn-i Haldun'un ifadesiyle katılalım. "Bolluk içerisindeyken