Ruhunu Diri Tut Bedenin Diri Olur
Ruhunu Diri Tut Bedenin Diri Olur
HÜSEYİN ÖZTÜRK
Ruhlar ölümsüzdür. Ebedi olan ruhların fani dünyada yaratılış gayesine göre idamesi için ilmini sebil etmiş olan Mevlana Celaleddin Hz.lerinin (1207-17 Aralık 1273) sonsuzluğa vasıl oluşunun 751. yıldönümü.
Afganistan'ın Belh şehrinden Babası Bahaddin Veled Hz.leri ve beraberindekilerle Anadolu'ya gelen Mevlana Hz.leri, elbette bir yurt arayışından ziyade, Levh-i Mahfuz'da yazılı nasibinin ve görevinin dünyadaki son durağı olan Konya'da irşad vazifesini ifa etmiştir.
Mevlana Hz.leri ömrü boyunca hem irşad edilmiş hem irşad etmiştir. 66 yıllık hayatı kesintisiz öğrenme, yaşama ve öğretme ilkesiyle hitama ermiştir.
Günümüzde de olduğu gibi Mevlana Hz.lerinin zamanı da yine fitne, fesat ve kargaşalar devridir ve yine bugün olduğu gibi kâfirlerden ziyade münafıklar daha dehşetlidir.
Bu sebeple Mevlana Hz.lerinin ilk uyarısı nettir şöyle der:
- "Bu can bu tende kaldığı müddetçe ve yaşadıkça Kur'an'ın kölesiyim.Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v)'in yolunun tozuyum. Biri benden, bundan başkasını naklederse; ondan da şikâyetçiyim, o sözden de şikâyetçiyim".
Mesnevi başta olmak üzere Mesnevi'den neşet etmiş kitapları bu çerçevede okumak ve değerlendirmek gerekir ki, Mevlana Hz.leri anlaşılabilsin.
Eğer böyle olmazsa, ortaya güzel sözler yayan ama dini hayata tekabül etmeyen, Müslüman olma ve kalma yükümlülüğü arz etmeyen bir Mevlana ortaya çıkar. Özü kaybolmuş, kabukla oyalanılan bir durum meydana gelir.
Mevlana Hz.lerine yukarıdaki söz zaviyesinden bakılırsa, işte o zaman ruhlar irşad edilmiş, imar edilmiş olur.
Mesela Mevlana Hz.leri ana düsturunun dışına çıkarıldığında nasıl tanınıyor Büyük şair, büyük filozof veya mistik bir figür olarak biliniyor.
Mevlana Hz.leri bir İslam âlimi olmanın gereği ve şartı olarak bir "Ahi'dir" ve