Nehirden Denize Özgür Filistin Özgür Gazze!
Yazının başlığı, Türkiye Yazarlar Birliğinin çıkardığı "TYB AKADEMİ" isimli hakemli derginin ana konusu.
TYB AKADEMİ bu sayısında, Filistin'in tarihini masaya yatırmış ve sahasında uzman isimler; belgelerle-bilgilerle-araştırmalarla çok önemli konuları ele almışlar.
Derginin editörlüğünü Ali Osman Kurt üstlenmiş ve hakkında şu bilgileri veriyor:
"Bu özel sayı, Filistin'in tarihi ve kültürel mirası ile bölgedeki siyasi çalkantılara ilişkin derinlemesine bir incelemeyi gaye edinmiştir.
Filistin, sadece coğrafi konumu nedeniyle değil, aynı zamanda tarih boyunca yaşadığı dönüşümlerle de önemli bir bölge olmuştur.
İşte bu sayımızda, Filistin meselesini ele alan birbirinden değerli "on sekiz yerli yazıyı ve "üç çeviri makaleyi" bir araya getirerek, okur kitlesine geniş bir bakış açısı sunulması hedeflenmiştir.
Bu makaleler; tarihi-siyasi-dini-felsefi-sosyolojik ve arkeolojik açılardan sorunu anlamak için önemli katkılar sunmaktadır. Detaylı ve derinlemesine analizler sunan yazılar, okurlara Filistin'in tarihini ve bugününü daha iyi anlamalarına yardımcı olacaktır.
Amacımız, bu dergi aracılığıyla Filistin'in zengin tarihine ve kültürel mirasına ışık tutmak ve böylece bölgenin geleceği için barış ve adaletin önemini vurgulamaktır.
Türk Dış Politikasındaki Filistin meselesi üzerinde duran bir makaleden, tarihsel perspektiften, emperyalist politikaların Filistin üzerindeki etkisi ve İngiliz politikalarının tarihî boyutları da bu sayıda önemli yer tutmaktadır.
İsrail'in Gazze'deki şiddet eylemleri ve Amerikan devlet benliğindeki rolü, bölgesel ve uluslararası boyutlarıyla ele alınmaktadır. Kültürel ve toplumsal boyutta, Filistin'deki etnik temizlik ve Kudüs'ün arkeolojisi gibi konulara da derinlemesine bir bakış sunulmaktadır.
Kudüs'ün statüsü, hukuki çerçevede incelenerek tartışılmış ve farklı bakış açıları sunulmuştur. Dinî açıdan, On İki İmam Şiâsı'nın Kudüs'e bakışı ve İslam siyaset düşüncesinde devletin zorbalığı gibi konular ele alınmıştır.
Ayrıca, Yahudi kaynakları bağlamında toprak meselesi ve İsrail'in ulusal kimlik oluşturma çabaları gibi temaları inceleyen çalışmalar da bulunmaktadır.