Mehmet Kamil Berse imzalı üç eser

İnsanoğlu "iyilik yapma ve iyi kalma" fıtratıyla yüklü olarak dünyaya gelir.

Ailesi, çevresi, eğitimiyle birlikte akıl baliğ olduktan sonra aklı ile nefsi arasında tercihte bulunarak "iyilik yapma", "iyi olma" fıtratını ya çarçur eder veya ihyaya çalışır.

İşte Mehmet Kamil Berse, fıtratındaki iyilik yapma ve iyi olma mayasını hayatı boyunca soldurmadan, söndürmeden yeşerterek sürdüren bir isimdir.

Hak insanı, halk insanı, davasının gönüllü eri olarak ekmeğinin helalliğine, sözünün doğruluğuna, çevresinin temiz insanlardan oluşmasına dikkat ederek hayatını kültür, sanat ve yayıncılık üzerine idame ettiren bir gönül insanıdır.

Elimde epeydir bekleyen üç eseri vardı. Neşet Ertaş bir türküsünde; "Tatlı dile güler yüze doyulur mu doyulur mu" der ya, işte üç kitap da tatlı bir dille kaleme alınmış eserler.

Okumaya başladığınızda tarih, kültür, ticaret kapsamlı psikolojik bir terapiye girmiş gibi hissedeceğiniz eserlerin ilki, "Üç Okyanus Dört Kıta" isimli kitap.

İlginç bir seyahat kitabı olan eser, "Sihirli Renkler Ülkesinde Türk Gözüyle Hindistan" gözlemiyle başlıyor.

Ardından; Kazan, Bosna, Şam, Almanya Heidelberg, Brezilya, Şili, Kırım, Kıbrıs, Kudüs ve SenegalDakar ile nihayet buluyor.

Mehmet Kamil Berse'nin ikinci eseri ise ülkemizin çeşitli şehirlerini dolaşıp kaleme aldığı seyahat notları. "On Bir Şehrimiz" ismini verdiği kitabında da şu şehirler yer almakta.

Sultanların Şehri Sivas. 4500 Yıllık Medeniyet türküsü Karaman, Huzurun, Aşkın ve Güllerin Şehri Konya, Anadolu'nun Ortasında Bir İstanbul Kasabası Osmancık.

Destanlar Yazan ve Yazdıran Şehir Kahramanmaraş, Torosların Akdeniz'le Kucaklaştığı Şehir Mersin, Şairler Şehri Edirne, Olmayasın Şu Beş Beldenin Birinden: İlle de Gürün'den: Gürün", Dünyanın En Eski Şehrinde Gaziantep, Misya'dan Balıkesir'e