Kal'ai Sultaniye veya Çanakkale

Çanakkale'nin tarihini genelde Troya merkezli kaynaklardan okuyanlar, Çanakkale'nin çeşitli isimlerini görürler ama Osmanlı devrindeki adının "Kal'ai Sultaniye" veya "Kale-i Sultaniye" olduğunu göremezler.

Çanakkale'de ilk tedbir alan isim Fatih SultanMehmet'tir. İstanbul'un fethinin hemen ardından, Çanakkale ve Gelibolu ile yakından ilgilenmiş ve Kilit Bahir Kalesini inşa ettirmiştir.

Tabi bu kadarla bitmemiş Çanakkale'nin kilit olma özelliği tam karşısına Anadolu yakasına da bugün "Çimenlik Kalesi" olarak bilinen kale inşa edilmiş.

Dolayısıyla Çanakkale'nin isimlerinden birisi "Kal'ai Sultaniyedir". Her iki kale de "Alan Başkanlığı" tarafından tarihin ve insanımızın hizmetine sunulmuş.

Kal'ai Sultaniye tarihimizin ve toplum hafızamızın önemli mihenk noktalarından, İstiklal ve istikbalimizin bekçilerindendir.

Sadece Kilit Bahir değil, Fatih Sultan Mehmet'ten, II. Abdülhamid Han'a kadar Osmanlı Sultanlarının hemen hepsi vatanımızın güvenliği ile ilgilenmiş, kaleler yaptırmış, tabyalar inşa ettirmiş ve her daim Haçlılardan gelebilecek saldırılara karşı önlemler almıştır.

Çanakkale'yi ziyaret ederken veya okurken şu satırlar akılda tutularak okunmalıdır.

Altı asır önce Türk milletinin Avrupa'ya yürüyüşü Gelibolu'dan başlamıştı. Viyana kapılarına dayanılan azametli günlerin 16. yüzyılda gerilemeye başladığı ve Haçlı Batı'nın gözünü hiç eksik etmediği topraklarımıza saldırmanın son noktası da yine aynı yer olmuş, Çanakkale ve Gelibolu'da son bulmuştur.

Millet olarak tarihten ilk geldiğimiz yere gönderilmesini isteyen son Haçlı saldırısının önü de Çanakkale'de kesilmiştir.

ÇanakkaleGelibolu, vatanı uğruna şehit olmayı şeref sayan Mehmetçiklerimiz başta olmak üzere subayı, kumandanı ve devleti bir bütün olarak ayrılıklara ve gayrılıklara düşmeden birbirine kenetlenmiş büyük bir güç olarak aziz vatanımızı canlarıyla korumuş ve bağımsızlığımıza halel getirmemişlerdir.

Bu ruhun anlaşılması için Çanakkale'nin görülmesi, okunması ve anlaşılması, vicdani, imani bir vazife ve borçtur.