Kâinata Dost Olmayan Hiçbir Şeye Dost Olamaz
Kâinatın yaratılışından bugüne; hiçbir kavim, hiçbir toplum, hiçbir insan, ebedi mülk sahibi olarak dünyaya gelmemiştir.
Yaratılan her şey bir emanet olarak insanoğluna sunulmuştur. Bu sebeple bize emanet bırakılanlara dost olmak insani bir yükümlülüktür.
Bu hususta, yani doğaya ve insana "emanet" gözüyle bakarak hizmet eden Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü'nün kitabından örnek vermek isterim.
Dr. Özlü, 2023 yılında basılan "Belediyeciliğin Esasları" isimli bir kitabı kaleme almış ve bir önceki dönemini bariz örneklerle anlatmış. Kısaca özetlemeye çalışalım.
Bir cep telefonu kaç ton toprak eder Bir cep telefonunda kum, kalay, bakır, gümüş, altın, platin ve paladyum gibi birçok değerli maden bulunmaktadır.
Birleşmiş Milletler'in raporlarına göre yaklaşık 40 telefondan 1gram altın elde etmek mümkündür. Bir altın madeninde 1gram altın bulmak için bir ton toprağın işlenmesi gerekir.
Bir ton toprağın üzerindeki ağaçları, bunları taşımak için kullanılan ağır metalleri hesaba katarsak, doğaya ne kadar büyük bir zarar verdiğimizi anlayabiliriz.
2022 yılında çöpe gidecek 5 milyar cep telefonundaki altın miktarı için 125.000 ton toprak yok olacak. Bir de cep telefonundaki diğer madenleri ilave edelim.
Dünya üzerinde her yıl çöpe atılan cep telefonlarını, tabletleri, bilgisayarları ve elektronik aletleri geri dönüşüme göndererek, milyonlarca ton toprağı ve milyonlarca ağacı yok olmaktan kurtarabiliriz.
Bunun için hem çöpten hem de güneşten elektrik üreten hibrit bir sistem kurduk. Düzce Entegre Katı Atık Tesisi sıfır atık konseptine en uygun çöp işleme modelini barındırmaktadır.
Günlük 800 ton çöp işleme ve 6 MW enerji üretme kapasitesine sahip olan tesis aynı zamanda güneş enerjisi panelleri sayesinde de günlük 300 KW enerji üretebilmektedir.
Çöpten dağ çileği üreten bir sera kurduk. Tesisin işletilmesi sırasında ortaya çıkan ısının bir miktarını kullanacak sera kurduk ve işletmeye aldık ve çilek üretimi yapılmaktadır.