İnegöl'de Nöbetçi Kitaphâneler
İnegöl'de Nöbetçi Kitaphâneler
HÜSEYİN ÖZTÜRK
Bu hafta kitap tanıtımı yerine "Nöbetçi Kitaphâneler" başlığı altında, içi kitap ve öğrenci dolu mekânlardan bahsetmek isterim.
Geçtiğimiz hafta yolumuz Bursa'nın 300 bin nüfusa sahip İnegöl ilçesine uğramıştı. "Şehrin, tarihi ve kültürel alanlarını gezmeden önce, görmeniz gereken yerlerin başına, 'Nöbetçi Kitaphâneleri' almalısınız" dediler.
Biz de öyle yaptık. Önce şu tezimi tekrarlayayım. "Siyasette temiz kalmak her babayiğidin kârı değil" der dururum.
İşte o isimlerden birisi de İnegöl Belediye Başkanı Alper Taban. Siyaset kültürünü devlete, millete ve yaşadığı şehre "hizmet" olarak bilen Alper Taban, İnegöl'ü; ekonomiden tarihe, kültürden tarihe ve sosyal hayata hazırlamış bir belediye başkanı.
Tarihi ve kültürü insana hizmet anlamında öne çekmesiyle ve bu hususta eğitime katkısı, şehirde hissedilmekte, görülmekte ve bilinmekte.
Şahsımın nezdinde kitap ve kütüphane denilince akan sular durur. İlk durağımız kent müzesi olduğu için uğramadan geçemedik.
İnegöl'ün bütün tarihinin anlatıldığı müzeyi, Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Ramazan Güleçyüz ve turizm birimi sorumlusu Özgür Yıldız'ın rehberliğinde temaşa ettikten sonra "Nöbetçi Kitaphânlere" geçtik.
Yeni belediye binasının bitişiğinde bulunan "Nöbetçi Kitaphâne", ilköğretimden üniversite öğrencisi ve akademik çalışma yapacaklara kadar her seviyeye hitap edecek şekilde düzenlenmiş.
İlkokul kısmından "Akademik Tezler Bölümü" diye ayrılan bölümleri gördük. Her alan kendi içerisinde "Aradığını bulursun" tarzında harika düzenlenmiş.
Bilgisayarlar ve kitaplarla baş başa kalınan sessiz ve sakin çalışma ortamları meydana getirilmiş. Tabi ücretsiz yiyecek-içecek ikramıyla birlikte.
Başkan Alper Taban, kitaphânelere ayrı bir önem vermekte. "Buralar, insanı imar eden mekânlar" diyerek sürekli takibinde.
Örneğin İnegöl ve Bursa üzerine tez hazırlayacaklar için yeterli miktarda kaynak eserin bulunmasının yanı sıra bir de tez hazırlayanlara burslar verilmekteymiş.