İlim Kendin Bilmek İse

İlim ilim bilmektir

İlim kendin bilmektir

Sen kendini bilmezsen

Bu nice okumaktır. Yunus Emre.

Dilimizin-dinimizin-ilmimizin, sadırdan dile büyük hocası "Bizim Yunus" Yunus Emre'miz, nice ciltli kitapların muhtevasını beş kıtalık şiirinde söyleyivermiş.

Günümüzün esaslı meselelerinden birisi de malum eğitim hususudur. İlköğretimden üniversitelere kadar yerlilik ve millilik adına ne tür çabalar sarf edildiği meydandadır.

Cumhurbaşkanımız Erdoğan'ın eğitim kademesinin her safhasına ve özellikle üniversitelere verdiği kıymeti, aklı eren vicdan sahibi insanlar bilmektedir.

İki yüz yıl boyunca ülkemizin ve milletimizin çektiği çilelerin başında; yerlilik ve millilik adına eğitim sisteminin Avrupa'ya endekslenmesi ve oradan eğitim ithali gelmektedir.

Bu gerçeği bilen Cumhurbaşkanımız, göreve geldiği günden bu yana; elinden-dilinden-ilminden-gönlünden geleni yapmaktadır ve malzemesi insan olduğu için istenilen seviyeye gelinmesinde çeşitli zorluklar yaşanmaktadır.

Bu bir şikâyet yahut serzeniş değildir. İki yüz yıllık yabancılaştırma operasyonunun temelleri ancak sökülmekte ve o temellere yerli ve milli düşünce tohumu ekilmesi kolay değildir.

Koca Yunus'un yukarıdaki dörtlüğünün neşvünema bulması için ilim yuvalarımız, Yunus'un inancınca kendini bilenlere teslim edilebilirse, bu konuda iyileşmeler, iyileştirilmeler elbet yerini bulacaktır.

Bugünlerde üniversitelerde rektör atamaları beklenmektedir. Görev süresi biten rektörlerin yerine yenilerinin atanması veya görevi sırasında başarı hanesinde karnesi zayıf olanların tayinleri söz konusu.

Devlet atına binmek emek ister, ilim ister. İnmek de binmek de bu emeğin ve ilmin ne kadar yerli yerince yerine getirilip getirilmediğiyle ilgilidir.

Tabi her devirde olduğu gibi bazen de ehil veya yeterli olmayanlar da devlet atına binebilir veya bindirilebilir. Vakti geldiğinde onlar da binmemek üzere inerler.

Üniversitelerdeki rektörlük ve hocalık makamları, milletimizin ve devletimizin emanetidir