İki Şehir İki Dergi

İki Şehir İki Dergi

HÜSEYİN ÖZTÜRK

Bu hafta kitap yerine iki şehrin dergisinden söz edelim. İki dergiden birisi, Çorum Belediyesinin çıkardığı "Şehir Defteri" isimli dergi.

Diğer şehir dergisi ise Kayseri Büyükşehir Belediyesinin üç ayda bir yayınladığı "Şehir" dergisi!

Her iki dergi de başarılı bir yayıncılık ürünü. "El emeği, göz nuru dergiler" denilse yeridir. Her bir yazı samimi şekilde kaleme alınmış.

Sahiplenilmiş şehir dergileri okunur, üzerinde durulur, anlatılır. Tarihi ve kültürü anlatmanın dışında farklı amaçlarla çıkarılan dergileri samimi değildir. Bunlar samimi.

Çorum Belediyesinin dergisi, muhteva itibariyle insanın duygularını kucaklıyor ve Anadolu'da bir eve misafir olmuşsunuz da ev sahibiniz size ikramlarda bulunuyor gibi.

Geçtiğimiz yaz başlangıcında Çorum'a gitmiş ve şehrin temizliği başta olmak üzere her bakımdan sevmiştik. "Konya'dan sonra belediyecilik budur işte" dedirtmişti.

Çorum'da iken tanıştığımız dostlar bir ricada bulunmuş ve demişlerdi ki:

"Çorum'la ilgili milletimiz nezdinde yanlış anlaşılan veya bilerek yanlış yayılan şöyle bir ifade vardır:

- "Senin yaptığını Çorumlu yapmaz" diye. "Size bunun doğrusun anlatmak istiyoruz, fırsat bulur da dile getirirseniz seviniriz" demişti.

İşte fırsat oldu. Bir gerçek hakikaten ancak böyle saptırılabilir ve dillerde dolanabilir. Efendim meselenin özü ve sözün vakıası şöyle:

Osmanlı Rus savaşında, Kafkasya'daki soykırımdan ülkemize sığınan 1,5 milyonu aşkın Çerkes, ülkemizin çeşitli şehirlerine yerleşirler, bu şehirlerden birisi de Çorum'dur.

Çorum eşrafı Çerkeslere ev yapar, hayvan verir, ekip biçecek tarlalar gösterirler ve Ensar muhacir imecesini gerçekleştirirler.

Bu haber, devrin Sultanı Abdülaziz Han'a ulaşınca, o da Çorumluların yaptıklarına karşılık para gönderir fakat o günkü eşraf ileri gelenleri Padişaha haber salarak derler ki:

- "Muhacirlerimiz bizim kardeşlerimiz. Kardeşlerimize yardım etmenin, sahip çıkmanın masrafı mı olur" diyerek parayı geri postalarlar.