'Hatırla' Geçmişin Geleceğindir
HÜSEYİN ÖZTÜRK
Bu hafta tanıtmaya çalışacağımız eserin adı; "Hatırla Geçmişin Geleceğindir" ismini taşıyor. Uzak ve yakın tarihe reddedilmeyecek şekilde not düşülen kitabın yazarı, merhume Alev Alatlı.
Pınar Yayınları, Alev Alatlı'nın eserleri üzerine yeni bir çalışma yaparak beş ayrı kitap olarak basmış. İlki, "Hatırla Geçmişin Geleceğindir".
İster fert ister toplum ister bir devlet olsun, eğer geçmişini hatırlayarak; geleceğine, önüne bakamıyor, yarınını deruhte edemiyorsa, geleceğini başkalarına ipotek ettirmiş demektir.
Türkiye olarak biz buna benzer tecrübeler çok yaşadık. Hatta bu tecrübelerin en büyüğünü son 22 yıldır yaşıyoruz.
Ak Parti'nin iktidara gelmesi ve Cumhurbaşkanımız Erdoğan'ın kaptanlığa geçmesiyle başlayan "geçmişimizi sahiplenme" adına mazimizle bağımızı koparanlarla mücadelesinin, ülkemize nelere mal olduğunu hep birlikte yıllardır yaşıyoruz.
Uzun tarihimizle 14 asırlık, yakın tarihimizle iki bin yıllık bir medeniyet geçmişimiz ve devlet tecrübemiz yokmuş gibi Batıdan da alınan desteklerle milletimizi devletimizden, devletimizi milletimizden koparma mücadeleleri ciddi maliyetlere sebep olmuştur.
Bu hakikati bilen, seslendiren ve yazan münevverlerimizden birisi de Alev Alatlı'dır. 'Hatırla' Geçmişin Geleceğindir kitabı bu açıdan çok önemlidir.
..
Alev Alatlı, dünyayı ve Batı'yı takip edebilen, Batı ile onların kavramlarıyla hesaplaşabilen bir bilgedir. Bakışını harmanlayan ise yerli ve milli kimliğidir.
2000'li yıllarda yayımlanmış deneme kitaplarının baskısı uzun zamandır mevcut değildi. Geçmişin geleceğini gösteren bir ayna hüviyetindeki bu eserler, çağına tanıklığı vicdani bir sorumluluk gören bir münevverin ulusaldan uluslararası gündemlere, neoliberalizmden, neokapitalizme, etnik kimlikten din meselelerine, Avrupalı olmaktan Batılılaşmayı adeta dine dönüştüren kanaatlerin ipliğini pazara çıkarıyordu.
Her şeyden önce sonunu düşünmeden dünyanın gidişatına özenmeyi yanlış buluyordu. İşaretleri okumaya, gidişatı kestirmeye çalışan Alatlı, küreselleşme adı altında pazarlanan güncel eğilimlere sırf etrafa hoş görünmek için 'evet' demenin hoş olmadığı kanaatindeydi.