Hangi Kıbrıs (5) ve Suat Günsel Camii
İslam medeniyetinde vatan edilen toprakların ilk bekçileri ve tapuları camiler, mescitler, tekkeler ve zaviyelerdir.
Kıbrıs'ın bütünde ise 1878 tarihli kayıtlara göre 450 civarında cami, mescit varmış. Günümüz Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde ise vakıf eseri olarak eski camilerin yanı sıra yeni camiler de inşa edilmekte ve 200'ü aşkın cami bulunmaktadır.
İşte bu camilerden birisi de Yakındoğu Üniversitesi'nin kurucu rektörü Dr. Suat Günsel'in ailesi adına yaptırdığı camiidir.
Altı minareli Selçuklu ve Osmanlı mimarisinin harmanlandığı ve 10 bin kişinin ibadet edebileceği camiinin açılışına Kıbrıslılar büyük ilgi gösterdiler.
Türkiye'den Cumhurbaşkanı Yardımcımız Cevdet Yılmaz, Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Mehmet Fatih Kacır, Diyanet İşleri Başkanımız Prof. Dr. Ali Erbaş katıldı.
KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Meclis Başkanı Zorlu Töre, Başbakan Ünal Üstel'in yanı sıra Türkiye'den bazı üniversitelerin rektörleri vardı.
Cumhurbaşkanı Yardımcımız açılışta geçmişte Kıbrıs Türklerinin yaşadığı zalimlikleri yıllardır Filistin halkının da yaşadığını ifade ederek şunları söyledi:
"Lafa gelince; barış-demokrasi-insan hakları-ahlak-moral değerler-modern dünya-çağdaşlık, ne ararsanız var ama gerçeğe baktığınız zaman, çocukların üstüne son teknoloji uçaklarla bombalar yağdırılmaktadır.
Bu realiteyi, bu hakikati görmemiz lazım. Lafa değil, eyleme bakmamız lazım. Şunu hep birlikte bir kez daha gördük ki bu dünyada başkalarının merhametine güvenerek yolunuza devam edemezsiniz. Güçlü olmamız lazım. Birlik ve beraberlik içinde olmamız lazım ve hukukumuzu korumamız lazım.
Burada da iki devlet var. İki egemen-bağımsız devlet! Bundan sonra konuşulacak her şey, bu iki devlet arasında konuşulmak ve üzerinde müzakere edilmek durumunda.
Çözüm aranıyorsa çözüm budur. Realiteye bakıp hareket edilecekse realite budur. Yıllarca denenip sonuç alınmamış yöntemleri tekrar tekrar deneyip enerji kaybetmenin bir anlamı yoktur".