Hangi Kıbrıs (3)

Kuzey Kıbrıs'ta görülecek yerlerin başında "Kırklar Tekkesi" veya "Türbesi" geliyor.

Hz. Osman (r.a.) devrinde fetih için gelen sahabe efendilerimizin şehit düştükleri yere kırklar türbesi deniliyor.

Bu hususta Yakın Doğu Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İslam Tarihi Ana Bilim Dalı hocalarından Emre İlbarsk'ın tespiti şöyle:

"Kıbrıs adası, sahip olduğu jeopolitik konumu itibariyle ilk dönemlerden beri farklı dinlere mensup birçok devlet arasında önemli bir mücadele sahasına dönüşmüştür. Özellikle Hulefâ-i Raşidin döneminde bilhassa Hz. Osman devrinde gerçekleşen sefer ile Ada'nın hâkimiyeti Müslümanların eline geçmiş oldu. (648-649)".

İşte bu tarihten sonra Kıbrıs adası bir İslam toprağı olmuştur. Bütünüyle fethi ise II. Selim devrine denk gelmektedir. (1570-1571) bu tarihten itibaren 1878 yılında elimizden çıksa da halen bir İslam toprağı, Müslümanlar diyarıdır.

Haliyle bu diyarın gerçek yüzünü görmeden, gezmeden, dinlemeden kumar adası olarak anılan Kuzey Kıbrıs'ı ve halkını anlamamız mümkün değildir.

Kırklar türbesinin türbedarı Ömer hocanın, her sabah ziyarete gelenlere pişirdiği çorbayı ikramından sonra Kıbrıs'ta turizm acentelerine ev sahipliği yapan ve KKTC'nin dini-milli tarihine sahip çıkan Kıbrıs Fun Travel firmasının rehberliğinde, ülkenin yakın ve uzak tarihine yolculuğumuz başladı.

Yeri gelmişken bir hususu paylaşmalıyım. Kıbrıs'ta alkolsüz yeme-içme mekânlarıyla otel bulmak zor. Hele otel neredeyse yok gibi.

Bu eksikliği gören ehli insan bir işadamı, Lefkoşa'da "Ekor" isminde büyük bir restoran açmış. Mağusa'da (Magosa) aynı isimle beş yıldızlı bir otel hizmete sunmuş.

Kuzey Kıbrıs'a gidip de alkolsüz lokanta, kumarsız otel arayanlara buraları tavsiye edelim. Bizim ekip bu tesislerden istifade etti.

Meğer ne zormuş, hele halkı Müslüman bir şehirde maden arar gibi alkolsüz lokanta ve otel aramak.