Çanakkale Zaferi okullara ders olarak konulamaz mı

Başka milletleri bilmem ama bizim gibi vatanına-devletine-bayrağına-dinine karşı şehitlik derecesinde bağlı olan bir toplumda, milli şuur ve tarih şuuru daima canlı tutulmalıdır.

Bunun için ülkemizin her noktasında nice örnekler mevcuttur. Bütün mesele helva ustası bulabilmek! Hani şeker-un-yağ var da helvayı kim yapacak misalinde olduğu gibi.

Tarihimiz ortada, tarihi yapanlar ortada, tarihi eserler ortada. Bunları yazıp çizenler ortada, arşivler ortada.

Yani milli şuur ve tarihi şuuru vermek ve öğretmek için bir eksiğimiz yok. Bir tek helva ustalarına ihtiyaç var.

Mesele, millet-devlet şuurlu eğitim camiasının omuzlarındadır. Geçelim.

Hatırlayalım. Çanakkale Savaşları üzerinden 109 yıl geçti. Bölgedeki çok başlılıktan dolayı son 14 yıla kadar bir türlü savaşın ve şehitlerin şanına yakışır bir şehitlik yoktu.

2014 yılında "Alan Başkanlığı" kurulduktan sonra eline yüzüne bakılır olduğu gibi Devlet-millet olmanın haysiyet ve şerefine yakışır bir hal aldı ve öz kimliğine kavuştu.

Tarihi Yarımadayı ve şehitlikleri, İstiklal ve İslam Şairimiz Mehmet Akif'in "Çanakkale Şehitlerine Şiirini" dinleyerek-okuyarak ziyaretimizde, zihnimin bir tarafında şu cümleler birbiriyle çarpışıp durdu.

Önce acı bir hatıramı paylaşayım. Geçtiğimiz ay özel bir firmaya yönetici mülakatı varmış, zatımı da gözlemci olarak çağırdılar.

Şimdi ismini vermeyeyim ama adı sanı bilinen bir üniversitenin tarih bölümünden mezun olmuş genç yönetici adayına; "Çanakkale Şiirinin şairi kimdir" diye soruldu.

El cevap: "Bilmiyorum" oldu. Pes.

Sıkça söylüyoruz, "Tarihini bilmeyenlerin ülkelerine aidiyetleri olmaz" diye.

Bu sebeple Milli Eğitim Bakanlığı özel ve devlet okullarında, ilköğretimden liselere kadar her seviyede her sınıfta, mutlaka Çanakkale Savaşlarını ders olarak okutmalı.

YÖK'ün devlete ve millete yapacağı en büyük hizmet, bütün üniversitelerde yine mutlaka ders olarak konulmasını sağlamaktır.

Reisi Cumhurumuz