Cahidi Sultan Hz.leri ve Çanakkale

Bir teferrüc eyleyip bakdım cihanın yüzüne,

Her neye baktımsa, ibret görünür hep gözüme,

Âkil isen can gözün aç, tut kulak bu sözüme,

Bir değirmendir bu dünya, öğüdür bir gün bizi...

Âlına aldanma sakın, mekr ile hîle kılar,

Verdiğini gene alır, sanma ki bâkî kalır,

İki taşın arasında dânenin ömrü n'olur

Bir değirmendir bu dünya, öğüdür bir gün seni...

Câhidî, geç bu hayâlden, bakma dünya malına,

Zehr olur her kim sunarsa elin onun balına,

Âkil isen kıl seyahat, gir Resûl'ün yoluna,

Bir değirmendir bu dünya, öğüdür bir gün bizi.

Yukarıdaki dizeler, Çanakkale'nin manevi fetih mimarlarından Ahmed Cahidi Sultan Hz.lerine ait. EceabatKilitbahir köyünde medfun Cahidi Hz.leri için aklı eren amentü sahipleri, bölgenin manevi bekçisi olduğunu ifade ederler.

Çanakkale bölgesinde bulunurken, Kilitbahir köyündeki kabrini ziyaret etmek nasip olmuştu. Zafere dair manevi olarak yol gösterdiği tarihçiler tarafından kaydedilir.

Bu hususta tasavvuf araştırmacısı Prof. Dr. Ahmet Ögke şunları söyler:

"Osmanlı Padişahı Dördüncü Mehmed Han, Kilitbahir'e kadar bizzat gelip o yüce zata bağlılığını tescil ve ilan etmiştir. Kaynaklarda kaydedilen ziyaret şöyle gerçekleşmiştir:

Devrin Osmanlı Sultanı Dördüncü Mehmed Han, bir gün rüyasında Ahmed Cahidi Hz.lerini görür. Bunun üzerine "Kilidü'l-Bahr'e" gelerek kendisini ziyaret eder. Sohbetiyle şereflenerek duasını alır.

Buna karşılık Ahmed Cahidi Hz.leri, Sultan'ın sunduğu hiçbir maddî ikramı kabul etmez. İşte bu olaydan sonra hazret; sultanlarapadişahlara yol göstericilik etmesi sebebiyle "Evliyâ Sultan" ve "Cahidi Sultan" unvanlarıyla anılmaya başlar.

Yine çeşitli kaynaklara göre Ahmed Cahidi Hz.leri, çok cömert ve vakar sahibidir. 165960 yılında vefatına kadar bütün bir bölgenin ulu kişisi olarak askerleri ve sivil halkı dünyevi uhrevi konularda bilgilendirerek ilgilenir.

Cemâl-i İlâhî'ye intikalinden sonra Çanakkale Boğazı'nın kilit noktasında kurulu olan "Kilitbahir'in" mânevî anahtarını adeta elinde tutarcasına, boğaza hâkim tepedeki kabri şerifinde yatmakta olan Cahidi Hz.leri, bugün de bilenler tarafından çok sevilmektedir.