Bağımlılık Çağı

Bu hafta tanıtacağımız eser, "Bağımlılık Çağı" üst başlığı ile "Kötü Alışkanlıklar Nasıl Büyük Bir Sektöre Dönüştü" ismini taşıyor.

Albaraka Yayınlarından çıkan kitabın yazarı David T. Courtwright. Türkçe'ye tercüme eden ise Faik Cem Arı.

Eserin alt başlığı esasında çok şey anlatıyor ve çalışmanın içeriği de zaten bu minval üzere okuyanları uyuşmaktan kurtarıp uyandırmaya çalışıyor.

Kapitalizmin tüketim merkezli bir uyuşturucu sistemi olarak sunulduğu günümüzde, haz ve hız çağının, insanlığın geleceğinin nasıl karartıldığını örneklerle anlatıyor.

.

Bağımlılık denilince akla ilk gelen elbet uyuşturucu maddelerdir. Esrar, eroin ve benzeri türleri! Tabi bunlar da uyuşturucu ve başta gelenlerden ama onlardan ibaret değil.

Bunların dışında nice uyuşturucularla karşı karşıya kaldığımız dile getiriliyor ve toplumların kapitalizmin nasıl uşağı haline dönüştürüldüğü araştırmalarla göz önüne seriliyor.

Örneğin vakit öldürmek için televizyon izlemek bir bağımlılık hali midir

Evet! Çünkü sadece izlenmekle kalmıyor. Seyredilen her ne programsa arasındaki reklamlar, bilinçaltına yerleştirilen mesajlar, başka kapılar açarak insanları o maddelere ve özellikle tüketime karşı bağımlı hale getiriyor.

Tüketim alışkanlığı denilen ve "ihtiyaç" gibi masum bir kavramın arkasına gizlenerek haz ve hız çağına müptela olmanın neticesinde meydana gelen mutsuzluk, umutsuzluk, karamsarlık gibi tedavisi zor hastalıkların zuhur ettiğini aklıselim sahibi herkes bilmektedir.

..

Bu hususta kitabın giriş bölümündün bazı cümleleri aktaralım:

- "Sonrasında pişmanlıkla sonuçlanacak olan hem birey hem de toplum için zararlı geçici hazların peşinden koşturma bir bağımlılık gibi görünmektedir".

Bağımlılıkların başında zikredilen önemli kısımlardan birisinin de bilgisayar oyunları olduğu vurgulanıyor. Yapılan araştırmada şu örnek veriliyor:

"Başka bir öğrenci; bu oyuncuların bilgisayarlarının yanında teneke kutular bulundurduklarını biliyordu. Tuvalet molası vermekten kaçınmak için bu kutuları kullanıyorlardı".