Bağımıza Gazel Düştü

Bir anadan dünyaya gelen yolcu
Görünce dünyaya gönül verdin mi
Kimi büyük kim böcek kimi kul
Merak edip hiçbirini sordun mu Neşet Ertaş.

..

Bu hafta tanıtmaya çalışacağımız eser, Muhit Kitaptan çıkan "Bağımıza Gazel Düştü" isimli kitap.

Eseri kaleme alan isim ise Türk halk müziğini icra, beste ve bu toprakların sesi olan halk şiirlerini tanıtma çalışmaları yapan Bayram Bilge Tokel.

Neşet Ertaş'ı, türküleriyle ve hayatıyla yeniden gündeme getiren ve para, şan, şöhret merkezli eğlence sektörünün mezesi olmaktan kurtaran isim Bayram Bilge Tokel'dir.

"Bağımıza Gazel Düştü" isimli kitapta bu serüven anlatılmaktadır. Neşet ustanın kendi deyimiyle:

"Hakk'tan geldik Hakk'a varacağız" diyerek, Hakkı da halkı da seven bir garip ozandır.

Mesela yazının başındaki "Yolcu" türküsünün sözleri bir tefekkür hatırlatmasıdır. "Nereden geldin, neden geldin, nereye gidiyorsun" sorularına cevap verir.

Geçtiğimiz hafta Neşet Ertaş'ın (25 Eylül 2012) vefatının 12. Seneyi devriyesi idi. Büyük ustanın hayatını, "insan olma ve kalma" babından okumak lazım gelir.

Bayram Bilge'nin "Bağımıza Gazel Düştü" kitabı, Neşet Ertaş hakkında çıkan ikinci kitabıdır. Bu kitapta ozanın penceresinden, medya ve müzik dünyasının iç yüzü anlatılmış.

..

Eserin sayfaları arasından şu tespitleri nakledelim:

"Hesabi ve gayri samimi ilkel popülist yaklaşımlar bir tarafa, halkı hiçe sayan, küçümseyen bir medyanın, halkın gerçek sesi, nefesi olan türkülere birden kucak açması beklenmeyebilirdi fakat bu sefer durum ciddi idi ve türkülerin o tarihi uzun yürüyüşleri zaferle noktalanmak üzereydi

Artık bunun önünde kimse duramazdı. İnsanların kendilerine, kendi geçmişlerine, yerel, milli ve mahalli değerlerine ve ayaklarını bastıkları toprağa daha yakından daha dikkatlice bakmak ihtiyacını hissetmeleri, belki de küreselleşmenin tersinden bir tezahürü olduğu söylenebilir.