Ali Fuad Başgil'e Armağan

Ali Fuad Başgil'e Armağan

HÜSEYİN ÖZTÜRK

Bu hafta tanıtacağımız eser, Kadim Yayınlarından çıkan ve editörlüğünü Hamit Emrah Beriş'in yaptığı, "Ali Fuad Başgil'e Armağan" isimli kitap.

Ali Fuad Başgil, millet ve devlet adamı olarak, sadece topraklarımızda değil, Batı'da ve Doğu'da tanınan fakat vesayet rejiminin kullanıcıları tarafından hakkı, hukuku yenilmiş bir bilgemizdir.

Dünyada, devletine ve milletine büyük faydaları dokunacak insanları, sahibi milletimiz olan devletimizin gücünü, kendi şahsi ve ideolojik çıkarları uğruna saf dışı bırakan başka bir rejim gaspçıları var mıdır bilmiyorum.

Yakın tarihimiz, merhum Ali Fuad Başgil gibi etkisiz ve tesirsiz bırakılmış nice devlet ve millet adamlarımızla doludur.

Başgil'i ve onun gibileri tanımak, -son yirmi yıl hariç- devletimizi ve milletimizi, kendileri ve çevrelerinin kişisel menfaatleri uğruna nasıl harcadıklarını görmek için kâfidir.

Hamit Emrah Beriş'in dikkatli ve belgeli şekilde hazırladığı kitap, aynı zamanda ülkemizin sosyolojik, psikolojik, ekonomik ve siyasi tarihini de gözler önüne sermektedir.

Meramımızı anlatmak için Beriş'in sözlerine konuk olalım:

"Başgil, kendisini fildişi kulesine hapseden bir akademisyen değildir. Aynı zamanda bir aksiyon adamıdır.

Doğru bildiklerini söylemenin vicdani rahatlığı ve manevi tatminiyle yetinmez. İçinden çıktığı topluma sorumluluk duygusuyla yaklaşır.

Bu nedenle Başgil, sivil toplumculuğa önem vermiştir. 1947'de kurucu olduğu Hür Fikirler Yayma Cemiyeti, Türkiye'de çok partili hayata yeni geçilen yıllarda, demokratik kültürün gelişmesi açısından oldukça önemli bir vazife üstlenmiştir.

. Hür Fikirleri Yayma Cemiyeti, her türlü otoritarizme karşı çıktığı gibi hayatın olağan akışına aykırı reformların yanlışlığını savunur.

Başgil'in en hassas olduğu konulardan biri olan "dil meselesi" de bu kapsamda görülebilir. 'Devrim' adıyla toplumun dilinin bozulmasına ve geçmişle bağların koparılması amacıyla yeni bir dil inşa edilmesi çabalarına karşı çıkar".