Zararlı tenkitlerden kaçınmak

Üstad Bediüzzaman'ın "Bu hizmet-i Kur'aniye'de bulunan kardeşlerinizi tenkit etmemek..." şeklinde tavsiyesi vardır.

Merhum Zübeyir ağabeyin de "Kardeşlerinizin zerre kadar hizmetlerini batmanlar kadar değerli görün.." dediği anlatılır. Bu çerçevede, hizmetlerimiz açısından tenkit meselesinin ne derece önemli olduğunu anlıyoruz.

Hadimler olarak her birimizin hemen her konuda rehber olarak ittihaz ettiğimiz üstadımızın bu yöndeki tavsiyelerini, "ama", "fakat" demeden kabul edip riayet etmemiz gerekir.

Kudsî bir hizmetin müntesipleri olarak; bizimle beraber bu ulvî davaya baş koyan, gücünün yettiği kadar hizmet için çalışan bütün kardeşlerimizi değil tenkit, takdir etmekle vazifeliyiz.

Yine bizimle beraber bu ulvî davaya gönül veren kardeşlerimizin az da olsa hizmetlerini çok görmeliyiz; tenkit değil, takdir etmeliyiz.

Aynı vücudun âzâları mesabesinde olduğumuz kardeşlerimizin hatalarını ve kusurlarını değil; takdire şayan faziletlerini, meziyetlerini görmeliyiz, nazarlara vermeliyiz.

Değil tenkit, bu yolda teşrik-i mesaide bulunduğumuz bütün kardeşlerimizin bizden daha üstün meziyetlere sahip olduklarına ve daha çok hizmette bulunduklarına kalben inanmalıyız.

Gereksiz ve zararlı tenkitlerin birlik-beraberliğimizi, uhuvetimizi, tesanüdümüzü bozacağının; tesanüdün olmadığı bir cemaatte de herhangi bir hizmetin olamayacağının idrakinde olmalıyız.

Tenkit marazının, kudsî hizmetlerimize verdiği zararlar ve tahripler meydanda iken, konu ile ilgili Üstad'ın tavsiyelerini ve ikazlarını kulak ardı ederek hizmet-i Kur'aniye'de bulunan kardeşlerimizi tenkit ediyorsak...

Bilhassa, meşveret zemininde karara bağlanmış mevzuları başta sosyal medya olmak üzere rastgele ortamlarda gündeme getirerek tenkitlerde bulunuyorsak...

Din kardeşimizin, hem de bulunmadığı bir ortamda aleyhinde konuşarak tenkit oklarımızı reva görmemizin bir yönü ile gıybet olduğunu da hesaba katmadan, kudsî hizmetlerimize vereceği zararı düşünmeden, bu gibi hâlleri ve davranışları âdet haline getirmişsek...