Yunanistan'la kalıcı barış mümkün mü

Elbette temennimiz Yunanistan dahil herkesle barış içerisinde yaşamak ancak küresel sistem anarşik olduğu için bu çoğunlukla mümkün olamayacak bir durumdur. Dolayısıyla Yunanistan'la ilişkilerde de belirleyici olan milli güç kapasitesidir. Başta askeri güç olmak üzere milli güç kapasiteniz diğer ülkelerden yüksekse onlar sizinle dostane bir şekilde geçinmek üzerine politikalar inşa etmek durumunda kalırlar. Aksi takdirde sudan bahanelerle ilişkiler çatışmacı zeminlere kayar. Türkiye ile Yunanistan arasında son dönemde ortaya çıkan dostluk atmosferinin en temelde başta savunma sanayi ve askeri güç olmak üzere Türkiye'nin milli güç kapasitesinin bölgedeki diğer ülkelerden daha yüksek seviyede olmasından dolayıdır. Elbette uluslararası hukuk, evrensel insan hakları ve özgürlükler gibi hümanist kavramlar da ülkeler arası ilişkileri etkiler ama Ege'nin iki tarafı için bu insani faktörler çok geçerli değildir.

Türkiye ile Yunanistan arasındaki ilişkilerin kısa geçmişine bakacak olursak, Yunanistan'ın sürekli sorun üreten ve bu sorunlar üzerinden Türkiye'yi köşeye sıkıştırmaya çalışan çatışmacı politikalar peşinde koştuğunu görebiliriz. Ancak Yunanistan'ın bunu sadece kendi iradesiyle yapmadığını da dikkate almamız gerekir. Yunanistan aslında ABD ve Avrupa'nın Ortadoğu ve Kafkaslar'a açılımını sağlamak için kullanabileceği bir koçbaşı aparatıdır. Nüfus, ekonomi, teknoloji, askeri ve diğer yönlerden Türkiye ile boy ölçüşemeyeceğini çok iyi bilmektedir. Ancak hem geçmişten beri var olan hem de küresel güçler üzerinden yaratılan Türkiye korkusuyla Yunanistan, sürekli Türkiye ile saldırgan, sorun çıkaran ve provokatif politikalara yönelmiştir.

Ancak şu an ne değişti de Türkiye ile Yunanistan arasında bahar rüzgarları esmeye başladı Belki daha da önemlisi bu esen bahar havası kalıcı barışa ve kadim bir dostluğa dönüşebilecek mi Kısa vadede iki ülke arasında başlayan olumlu ilişkilerin kalıcı dostluğa dönüşmesi çok mümkün değildir. Uzun vadeli düşünecek olursak, Türkiye'nin milli güç kapasitesini sürekli arttırması, çağı yakalaması ve toplumsal kalkınmasını devam ettirmesi halinde Yunanistan ile Türkiye arasındaki sorunların yavaş yavaş çözülebilmesi mümkün hale gelebilir. Aslında bütün mesele Türkiye'nin sahip olduğu yüksek milli güç kapasitesiyle Yunanistan'ın ABD ve Avrupa bağımlılığını zaman içerisinde azaltması ve böylece iki ülke arasında üçüncü tarafların kolaylıkla bozamayacakları daha sağlam ilişkilerin tesis edilmesine imkan sağlanmasıdır. Yani bir anlamda Yunanistan'ı özgürleştirebilmesidir. Bunun için sürece bağlı olarak Yunan halkının Türk düşmanlığı ve Türk korkusu yerine dostluk ve barış düşüncelerine hakim bir zihniyete evrilmesi de önemlidir. Bu kapsamda ABD ve Avrupa'nın ve hatta birtakım diğer aktörlerin Yunanistan üzerindeki etkilerinin zaman içerisinde azaltılması yani ABD ve Batıyı bizim batı komşularımız olmaktan çıkarması gerekir ki bu da ancak Türkiye'nin yüksek milli güç kapasitesine sahip olmasıyla mümkün olabilir.