Hangi organınız daha yaşlı

Yaşını göster-mek ya da göstermemek, daha genç ya da daha yaşlı göstermek mümkün. Bu durumda en çok yer kaplayan organımız cildimizin yaşı ön plana çıkar. Tabii beraberinde kaslar ve kemikler de önemli. Kendimize iyi bakmak ve vücudumuzu iyi kullanmak önemli. Çünkü bunun bedeli ya da bize dönüşü de yaşlanmamıza olumlu ya da olumsuz etki ile oluyor. Fakat biz yaş alırken bazı organlarımızın daha hızlı bazılarının daha yavaş yaşlandığını hepsinin yaşının aynı olmadığını biliyor muydunuz

Stanford Üniversitesi'nde yapılan çalışma

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

Nature dergisinde 6 Aralık 2023 tarihinde yayınlanan çalışmada 5 bin 676 kişi incelenmiş. Kanda plazma proteinlerine bakılarak organ bazında biyolojik yaşlanma ölçülmüş. Bu yaşlanma hızı ile organa ait hastalık riskini, bu hastalıkların ilerleme hızı ile olan ilişkisi incelenmiş. Nüfusun yaklaşık yüzde 20'sinin tek bir organda çok hızlı yaşlanma gösterdiğini gözlemlemişler. Hızlanmış kalp yaşlanması olan bireyler de kalp yetmezliği riskinin yüzde 250 arttığını ve hızlanan beyin ve damar yaşlanmasının Alzheimer hastalığının öngörücü faktörü olduğunu göstermişler. Bu çalışmada beyin, kalp, akciğer, karaciğer, bağırsak, böbrek, kan damarları, bağışıklık sistemi, kas, pankreas ve yağ dokusu olmak üzere 11 önemli organ ve dokudaki proteinler incelenmiş.

Sağlıklı yaşamamın temeli damarlara iyi bakmaktan geçer

Damar sağlığı denince akla hemen kalp damar hastalıkları gelir oysa damarlarımız tüm vücudumuzu kaplayan bir ağ şeklinde tüm organlarımızı, cildimizi besleyen gerekli oksijen, vitamin ve besin maddelerini taşıyan yolu oluşturur. Bu yoldaki engeller lokal olarak o bölgede bir sorun çıkaracağı gibi tüm metabolizmayı kapsayacak aksiliklere de sebep olabilir.