Oruç tutmak bize kendimizi tutmayı öğretir

Hepimiz Ramazan Ayı'nın oruç ibadetimizin haricinde dostluk, kardeşlik, birlik, beraberlik, derdini, neşesini, sofrasını, imkanlarını paylaşma ayı olduğunu bilir. Her zaman iyi bir insan olarak dikkat etmemiz gereken özelliklere Ramazan Ayı'nda daha da çok dikkat ederiz. Güçsüz ve muhtaç kişilere yardım edip, dedikodu, fitne ve fesattan uzak kalırız.

Özellikle bugünlerde daha çok aklımıza gelen ama aslında bunu düşünce tarzı haline getirmemiz gereken birlik beraberlik duygusunu çok iyi kavramamız gerekiyor. Aslında uluslararası bir kelime haline gelmiş empati duygusu bize bu konuda çok yardımcı olacaktır. Empati aslında karşıdakinin halinden anlamak, aynısını hissedebilmek demek. Oruç da bize biraz aç insanın halinden anlamayı öğretmiyor mu Keşke herkes kavgaya savaşa başlamadan önce kendini karşısına aldığı kişinin yerine koyabilse... "Kendine yapılmasını istemediğin bir şeyi sen de başkasına yapmamalısın" sözü bize bunu çok güzel anlatıyor. Herkes bunu başarabilse dünyada ne kavga ne savaş ne de hırsızlık olmazdı. Hayal gibi geliyor ama neden olmasın İnsanlar yanlışa başvurmadan önce durup biraz düşünseler ve zaaflarına yenilmeyip kendilerini tutabilseler ne güzel olur. Bu olur olmaz şekilde saldırmamaktan tutun da sigara içmemek için kendini tutabilmeyi kolesterol yüklü ya da çok şekerli sağlık için zararlı birçok yiyecekten uzak durmayı da başarabilmeyi sağlar.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

Sabretmeyi öğretir

Oruç tutmak bize sabretmeyi öğretir. Sabretmeyi bilmek insanı daha erdemli kılar. Diğer insanlara karşı daha anlayışlı olmayı sağlar. Çalışkanlığın da ve sonrasında hak edilen başarının da temelinde sabretmek vardır. Zorluklara, acılara da sabretmeyi öğrenerek katlanırız. Başta kalp damar hastalıkları olmak üzere bağışıklık sisteminin iyi çalışmaması, kanser ve çoğu otoimmün hastalıkların temelinde hazırlayıcı faktör olan stres yatar. Sabretmeyi bilmek bize stresle mücadelede de büyük kolaylık gösterir.