Akciğerlerimiz havasız kalmasın

Akciğerlerimiz soluk alıp, verdiğimiz organlardır. Havadaki oksijeni alıp kanımıza taşır. Bu sayede organlarımız ve tüm vücudumuz oksijene kavuşur. Ayrıca kirli kanı temizleyip, karbondioksiti de dışarı verir. Bu önemli görevi de aynı kalbimiz gibi hiç durmaksızın, dinlenmeksizin devamlı yapar. Ancak bir takım çevresel etkenlerden olumsuz yönde etkilenebilir. Biz bu kıymetli organımızı bile bile veya hiç bilmeden ya da elimizde olmayarak zorlayabiliriz. Akciğerin kronik tıkayıcı hastalığı olan KOAH, 'Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı' adının kısaltmasıdır.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

Nedenleri:

1. Sigara içimi: KOAH'ın en yaygın nedeni sigara daha doğrusu tütün kullanımıdır. En sık tüketileni sigara olduğu için genelde ondan bahsedilir. Sigara, dumanı akciğerleri tahriş eder ve hasara yol açar.

2. Hava kirliliği: Hava kalitesinin düşük olduğu bölgelerde, özellikle büyük şehirlerdeki kirli hava ile yaşamak, KOAH riskini artırabilir.

3. Mesleki maruziyet: Bazı mesleklerde çalışanlar, endüstriyel toz, kimyasal maddeler veya duman gibi zararlı maddelere sık maruz kalan kişilerde bu hastalığın riski yüksektir.

4. Genetik faktörler: Genetik yatkınlık da KOAH riskini etkileyebilir.

5. Tekrarlayan solunum yolu enfeksiyonları: Kronik bronşit, astım ve sık solunum yolu enfeksiyonları, KOAH gelişiminde rol oynayabilir.

Belirtileri:

1. Nefes darlığı: Özellikle hareketle artan nefes darlığı gözlenir. İlerleyen zamanda bu nefes darlığı konuşurken veya istirahat halindeyken de ortaya çıkar.

2. Öksürük: Özellikle sabahları belirginleşmiş kronik bir öksürük vardır.

3. Balgam üretimi: Öksürükle beraber balgam da olur, hastalığın alevlenme seyrine göre balgamın rengi ve kıvamı değişir.

4. Göğüs sıkışması veya hırıltı: Soluk alıp verirken hırıltı veya ıslık sesi duyulabilir.

5. Solunum hızında artış: Hızlı ve yüzeysel bir solunum vardır.

6. Yorgunluk ve halsizlik: Genel olarak halsizlik ve yorgunluk hissi mevcuttur.