Dört adımda aralık

2024 yaklaşırken kendinize yeni bir beslenme planı oluşturmak, güzel başlangıçlar yapmak istiyor olabilirsiniz. Yeni yıla bir aydan az bir süre kalmışken, kendinize yeni hedefler belirleyerek başlamaya ne dersiniz Bunun için atabileceğiniz küçük ama etkisi büyük adımları güncel araştırmalar ile sizin için özetledim.

1 İçinizi ısıtacak çorbalar

Soğuk havalarda sebzelerle dolu bir kase sıcacık çorba gibisi var mı Ben kış gelip de havalar soğumaya başlayınca en çok çorba içmeyi seviyorum. Çorba pişen ev kokusu herkese iyi geliyordur eminim. Lahana, kış aylarının en düşük kalorili sebzelerinden biri, ayrıca içimizi ısıtan çorbalara da çok yakışıyor. B grubu vitaminleri, A ve C vitaminlerinin yanı sıra, manganez, folat, kalsiyum ve potasyum gibi mineralleri de içerisinde bulunduruyor, lif içeriği ile de bağırsak sağlığınızı destekliyor. Lahana ile en çok sevilen kış çorbalarından yağ yakan lahana çorbası tarifimi bir kez daha paylaşmak istedim. Çorbaya beslenme planınızda yer vermenin sindirim sisteminizi düzenlemeye yardımcı olurken, tokluk sürenizi de destekleyeceğini hatırlayın.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

2 Suyun mevsimi yok

Kış aylarındaki kuru ve soğuk havalar su içme isteğini siz fark etmeseniz bile azaltabilir. Fakat dikkatinizi çekmek isterim ki günlük sıvı ihtiyacımız mevsim fark etmeksizin önemsenmelidir. Yaz aylarına göre daha az terliyor olsanız bile, susuz kalmamanın vücudunuz için her mevsim kıymetli olduğunu hatırlayın. Kaybedilen sıvıyı yerine koyabilmek için yeterli miktarda su içmeye özen gösterin. Su tüketmekte zorlanıyorsanız, suyunuzun içine birkaç damla limon suyu, taze meyve parçaları, nane veya limon da ekleyebilirsiniz. Suyunuzu ılık içmek de bu soğuklarda sizi daha iyi hissettirmeye yardımcı olabilir.

3 Her mevsim Akdeniz

2024'ün en iyi diyeti hakkında minik bir ipucu versem Bu beslenme planının temelini sebze-meyveler, tam tahıllar, kuruyemişler, kuru baklagiller, baharatlar ve deniz ürünleri oluşturuyor. Evet, doğru cevap Akdeniz diyeti. Üst üste altı yıldır 'En İyi Diyet' seçiliyor ve bu yıl da birinciliğini koruması bekleniyor. Bu diyetin kronik hastalıkları önlemede rol oynadığını ve sağlığınıza birçok fayda sağladığını biliyorsunuzdur. Molecular Nutrition and Food Research dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, Akdeniz diyeti uygulayan bireylerin bilişsel gerileme riski daha düşük. Çalışmada 65 yaş üstü, 840 kişi 12 yıl boyunca beş nöropsikolojik test ile değerlendirilmiş. Araştırma, yaş alan popülasyonda Akdeniz diyetine uyum skoru ile yaşlılık döneminde bilişsel gerileme arasında koruyucu bir ilişki olduğunu ortaya koyuyor.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

4 Ultra işlenmiş gıdalar

Paketli, hazır gıdalar, şekerli içecekler, unlu mamuller... Ultra işlenmiş gıdaları artık daha fazla duymaya başladık. Bu durum, toplam şeker, karbonhidrat, yağ ve sodyum alımlarının yol açtığı hastalıklara davetiye çıkarıyor. Ultra işlenmiş gıdalar isminden en çok obezite ile birlikte söz ettirse de, yapılan güncel bir araştırma çok daha fazlasını işaret ediyor. European Journal of Nutrition dergisinde geçtiğimiz günlerde yayımlanan çalışmada 34 farklı kanser türü incelenmiş. 14 yıl takip edilen 450 bin 111 yetişkinin diyet ve yaşam tarzı verilerini analiz edilen bu çalışmada, daha fazla ultra işlenmiş gıda tüketiminin üst solunum yolu ve sindirim sistemi kanserlerine yakalanma riskinin daha yüksek olması ile ilişkilendiriliyor. Ultra işlenmiş gıdalarda sadece yüzde 10'luk bir artışın, yüzde 23 daha yüksek baş ve boyun kanseri riski ve yüzde 24 daha yüksek yemek borusu kanseri riski ile ilişkili olduğu sonuçlar arasında...