Bağırsak hareketlerine doğal destek

Son günlerde bağırsak düzeninizi gözden geçirdiniz mi Bağırsaklarınızın yavaşlayan hareketi size uyarı veriyorsa dikkat. Kabızlık, diğer adıyla konstipasyon; günümüzde çoğu kişinin yaşadığı sorunlardan biri. Semptomların tipi ve şiddeti kişiden kişiye değişebilir. Bazı insanlar nadiren kabızlık yaşarlarken, diğerleri için bu durum kronikleşebilir. Kabızlığın altında pek çok faktör rol oynayabildiği gibi temelinde ise beslenme düzeni ve yaşam tarzı alışkanlıkları yatıyor. Yetersiz sıvı ve yetersiz lif alımı, duygusal durum, dengesiz beslenme, hareketsizlik ve kullanılan bazı ilaçlar bu sebeplerin başında geliyor... Peki bağırsaklarımıza destek olmak için neler yapılabilir

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

1Yeterli sıvı alın

Yeterli su tüketimi sadece böbreklerde değil sindirimden dolaşıma vücudun pek çok metabolik sürecinde rol oynuyor. Bu nedenle az su içildiğinde sindirim sistemi bu durumdan doğrudan etkilenir. Vücuttaki suyun yüzde 10 gibi bir oranda azalması kabızlığa yol açan faktörler arasında. Günde en az 2-3 litre su içmeye özen gösterin. Su içeriği yüksek mevsim sebze meyvelerine de beslenme planınızda yer verin. Sebze ve meyveler hem lif hem sıvı içerikleri ile bu noktada size fayda sağlayacaktır.

2 Kuru meyveler

Bazı besinler dışkıyı yumuşatarak, bağırsak geçiş süresini azaltarak ve dışkı sıklığını artırarak kabızlığa yardımcı olabilir. Bunlardan biri ise kuru meyveler. Kuru meyveler, özellikle de kuru erik, kuru kayısı eski zamanlardan beri kabızlığı önlemek veya tedavi etmek için kullanılır. Kuru eriğin lif içeriği yüksektir ve bu çözünmeyen lifleri sayesinde dışkıda bulunan su miktarını artırarak dışkılamayı kolaylaştırır. Eğer bağırsaklarınızla ilgili sorun yaşıyorsanız ara öğünlerinizde kuru meyvelere yer verin. Yanında ceviz,badem, fındık gibi yağlı tohumlarla birlikte tükettiğinizde hem daha düzenli kan şekeri kontrolü hem de daha fazla lif ve antioksidan alacağınızı hatırlayın.

3Keten tohumu

Keten tohumu, sindirimi kolaylaştırıcı ve kabızlığı azalmaya yardımcı etkilerinden dolayı geleneksel olarak kullanılan gıdalardan biri... Bir yemek kaşığı yaklaşık 10 gram keten tohumunun yaklaşık 2.5-3 gr. kadar lif içeriğini de hatırlatmakta fayda var. Hem çözünür hem de çözünmez diyet lifi içeriğiyle bağırsak geçiş süresini kısaltıyor, dışkı sıklığını ve dışkı ağırlığını artırabiliyor. Keten tohumunu eğer kabızlığı tedavi için kullanmak istiyorsanız öğüterek tüketmeyi deneyebilirsiniz.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı