"Saray KHK'leri" ile demokrasi gasbı

Anayasa Mahkemesi'nin 703 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname'nin (KHK) maddelerini iptal ve yürürlüğünü durdurma kararı "tek kişilik rejim"in Anayasaya, demokrasiye ve hukuka darbesinin yeni bir tescili.

Yüksek mahkemenin rektörlerin Cumhurbaşkanı tarafından atanması ile Merkez Bankası başkanını süresinden önce değiştirme yetkisi de dahil çeşitli yetkiler veren KHK'nin birçok maddesini iptali, sandıkların açılmasına beş kala iki buçuk milyon "geçersiz" oyun açıkça yasadışı olarak "geçerli" sayıldığı 16 Nisan 2017'deki referandumla 9 Temmuz 2018'dan itibaren dayatılan ve dünyada hiçbir benzeri olmayan "tek kişilik ucûbe otoriter rejim"in antidemokratik ve hukuk dışı karakterini bir defa daha açığa çıkarıyor.

Vaziyet şu ki altı yıldır "tek kişilik yönetim"de "partili Cumhurbaşkanı"nın KHK yetkisiyle millet irâdesinin temsilcisi Meclis'in yasama ve denetim yetkisini gasbına devam edildi, ediliyor.

DEMOKRASİ YERİNE "MONOKRASİ..."

Öncelikle tutarsız, öngörüsüz ve eksik yazıldığı için yanlışlıkları sonradan fark edilip bazıları yeni kararnamelerle sekiz-on kere değişiklikle "iptal" edilen, olmayan üniversitelere rektör atamaları, başta çıkarılan 55 kararnâmeden 35'inin "KHK'leri düzelten KHK'ler" olması garabeti dikkat çekici.

Mesela 6 Şubat 2021 tarihli Resmi Gazete'nin "yürütme ve idare bölümü"nde "Cumhurbaşkanlığı KHK'leri"nin başında yer alan "70 numaralı KHK"de "Cumhurbaşkanlığı teşkilâtı hakkında cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile bazı cumhurbaşkanlığı kararnamelerinde değişiklik yapılmasına dair cumhurbaşkanlığı kararnameleri" yayınlanmış.

Saray'dan Meclis'e ısmarlama "torba yasaları"nda olduğu gibi kamuoyunda tartışılmadan, istişâresiz, alelâcelece gece yarısı dayatılan "tek imzalı" KHK'lerle tam bir kargaşa yaşanıyor.

Millet irâdesinin temsilcisi Meclis'te ancak kanunla düzenlenebilecek parlamentonun bütçe hakkından temel haklara birçok hak ve hürriyetin KHK'lerle sınırlanmasıyla, ülke tam bir otoriterliğin cenderesine sokuluyor.

Çarpıcı olan, bakanlıkların "sekretarya", bakanların "sekreter" durumuna düşürüldüğü "tek kişilik yönetim"de "KHK'ler"le eğitimden sağlığa, tarımdan arazi kamulaştırılmasına, dernek ve vakıfların kurulmasına bütün işlerin tek imza ile kotarılması.

Anadolu'nun bir kasabasındaki bir arazinin "riskli alan" ilânından bazı taşınmazların toplu konut, turizm, ticaret amacıyla âcilen kamulaştırılmasına, depremde rezerv alanlarından kentsel dönüşüme birçok yasama ve yargı yetkisinin tepeden "KHK'ler"le "tek kişi"nin güdümüne verilmesi.