Ekonomik çöküş gizlenemiyor

"Tek adam rejimi"yle başlayan ekonomik çöküşe karşı iktidardakiler sürekli siyasi polemiklerle gerçeklerin üstünü örtme ve ülkenin asıl gündemini sanal suni oldubittilerle saptırma peşinde.

İftiralı videolarla muhalefete "teröre destek", "terörist" ve "vatan haini" isnatlarını sürdüren partili Cumhurbaşkanı'nın son "ev zencisi" ve "cibilliyeti bozuk olanlar" hakaretinden sonra Meclis kürsüsünde görüş ve eleştirilerini ifade ettiği için iktidar partisi üyelerince saldırılıp kan akıtılarak darbedilen bir muhalefet milletvekiline "marjinal" ve "provokatör" tahkiri gerginliği tahrikin son tezâhürü.

Ve Türkiye sanki "savaştaymış" gibi derin yoksulluk ve ağır ekonomik şartlar altında ekonomi çan çekişiyor.

KRİZ DAHA DA DERİNLEŞİYOR...

Ekonomistlerin tesbitiyle, öncelikle yatırım, üretim ve istihdamdan yoksun kırılgan "ekonomi"de başta kağıt, şeker ve gübre fabrikaları olmak üzere istihdam ve üretim alanları haraç mezat satılırken, "paradan para kazanma" işgüzârlığı üretimi felç etmiş.

Yüzde 60'a varan kat kat yüksek faizle dışarıdan getirtilen sıcak para rantı girdabında Merkez Bankası eski Başkanı'nın itirafıyla paradan para vurgunuyla Türkiye'den 500 milyar dolar yurtdışına çıkarılmış.

Cumhurbaşkanı'nın "cebimizden bir lira çıkmayacak" dediği dolar garantili şirketlere sadece 2023'te 168 milyar gitmiş. AKP iktidara geldiğinde 140 milyar dolar olan Türkiye'nin dış borcu 510 milyar dolara çıkmış. Ve vatandaşların kredi borcu 1 trilyon lirayı aşarken, sadece Kur Korumalı Mevduat faizine 1 milyar 300 milyon hebâ edilmiş. 70 milyar liralık borç faizi 1 trilyon 250 milyara çıkmış; gelecek yıl 1 trilyon 750 milyara ulaşacağı belirtiliyor.

Bu arada milyarlarca liralık borçları silinen, milyarlık vergileri affedilen "yandaş şirketler"e kıyaklar sürüyor. Bu sene toplanacak 7.5 trilyon verginin -şimdiye kadar tek kuruş vergi ödemeyen iktidara yakın şirketlerin ödeyeceği- 2.5 trilyonundan peşinen vazgeçildiği belirtiliyor.

"Yeni vergi paketi"yle vatandaşlara yeni ağır ve ek vergiler salınırken, yandaş şirketlere her sene 2.2 trilyon lira vergi muafiyeti getiriliyor, teşvik kredileri kıyağı çekiliyor ve çoğu ihalesiz adrese teslimle yüzlerce milyar kazandırılıyor.

ALGI TELKİNLERİYLE