100. yılda 'Bodrum Cup': ATA'ya, sevgi, saygı, minnet duruşu...

Heyecan vericiydi. Muhteşemdi. Tarihi bir törendi. 100 yılda bir gerçekleştirilen bir şölendi. Havaların sağını solunu şaşırdığı bir dönemde, pırıl pırıl güneşli bir sonbahar günüydü. Bütün o güzelim tekneler, kocaman yelkenlerini açmış, yeryüzünün sularla çevrili en güzel kenti İstanbul'u bir uçtan öteki uca kat ederek, martıların kanat çırpışları eşliğinde, Ata'ya, sevgilerini, saygılarını minnetlerini ulaştırmaya gidiyordu... Geçen pazardı.

Coşkumu denetleyip baştan başlamalıyım:

BAŞLANGIÇ NOKTASI: SELANİK

2023 "Bodrum Cup" yelken yarışlarının 35. yılı, Cumhuriyetin 100. yıldönümüyle birlikte kutlanma kararı alındığında zaten coşku başlamıştı. Bu yıl uluslararası yarışmanın isim sponsoru Atatürk'ün kurduğu Türkiye İş Bankası oldu. Bankanın kart markası Maximiles Black, yarışların adına eklendi. Tam adı: "Maximiles Black The Bodrum Cup". Ana sponsorlar Opet ve Tüpraş.

İlk etap, "Her şeyin başlangıç noktası olan Selanik'te" başladı. Bodrum'dan hareket eden filo, Ege'yi geçip Selanik'e vardı. Burada yarışmacılar, Ata'nın evini ziyaret etti. Sonra yarışma filosu Çanakkale Boğazı'ndan geçti; bu etabın sonunda Şehitler Anıtı'na selam verildi. Sonra yelkenlilerden oluşan filo yeniden yola koyuldu.

Geçtiğimiz pazar, Atatürk'ün sonsuzluğa göçtüğü Dolmabahçe Sarayı'nın önünde gemici selamıyla Türkiye Cumhuriyeti'ni var eden ulu öndere, sevgi, saygı ve minnet sunulacaktı. Yarışların bu ilk bölümü, yarışmacılar, emek verenler, destekleyenler ve basın kucaklaşmasıyla sona erecekti.

Gelin görün ki sevgili meslektaşım Nur Batur'la birlikte biz tutturduk, "Karada buluşmak bizi kesmez, bizi de yarışan teknelere alın" diye. Daha önce Bodrum Cup'a çokça katılmışlığım vardı. Bu olayın kurucusu ve onursal başkanı Erman Aras tamam deyince kendimizi "Serenad" adlı teknede, Dilek Yenigül'ün konuğu olarak bulduk.

KALAMIŞ-KİREÇBURNU-DOLMABAHÇE

Kalamış-Fenerbahçe Marina'ya vardığımızda önce Bodrum'un o ünlü Bodrum Okul Gemisi ve Türk denizcilik tarihinin önemli isimlerinden Yücel Köyağasıoğlu'yla karşılaştık. O aynı zamanda tekne inşaatının piri. Ona gelinceye dek Bodrumlular, "Bu tekneler yelkenle gitmez" diye bellemişler. Yücel Bey aksini defalarca kanıtlayıp Bodrum'u hem yelkencilikte hem de tekne inşaatında en öne taşıyan isim...

Sonra Selena teknesine geçtik, bol bol Selanik'te ve Çanakkale'de yaşanan birbirinden duygulu tanıklıkları dinledik.

Öğle vakti, Bodrum filosu, Kalamış Marina'dan katılanlar eşliğinde yola çıktı. Haydarpaşa, Kız Kulesi, birinci köprü, ikinci köprü derken kendimizi ta Kireçburnu'nda bulduk. Kireçburnu'nda tüm yelkenler fora! Pupa yelken boğazın sularını gerisin geriye yarıp tramolalarla döne döne tam gün batımında Dolmabahçe Sarayı'nın önünde yerimizi aldık.