Roma'ya çıkmayan yol mu olur

ABD'de birçok üniversiteye dalga dalga yayılan bir Gazze hassasiyeti var.

Üniversitelerde bu şekilde eylemler ABD açısından çok da olağan şeyler değil, lakin barışçıl eylemcilere dahi en sert polisiye tedbirleri almak ABD açısından son derece olağan şeyler.

Oysa ABD Anayasası birinci değişikliği metni 'Kongre, dini bir kuruma ilişkin veya serbest ibadeti yasaklayan; ya da ifade özgürlüğünü, basın özgürlüğünü kısıtlayan; ya da halkın sükûnet içinde toplanma ve şikayete neden olan bir halin düzeltilmesi için hükümetten talepte bulunma hakkını kısıtlayan herhangi bir yasa yapmayacaktır' hükmünü amirdir.

İfade hürriyetine sonsuz saygı duyulan ülke algısının içinin nasıl boş olduğunu şimdi bir kez daha hep birlikte izliyoruz.

Halbuki ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Boğaziçi Üniversitesi'ndeki protestoculara karşı polisin aldığı tedbirlere verdiği sert tepkiyi daha dün gibi hatırlıyoruz.

O dönemki ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, 'Boğaziçi Üniversitesi'ne yapılan yeni rektör atanmasına karşı başlatılan barışçıl protestoları yakından takip ettiklerini belirterek, öğrencilerin ve diğer göstericilerin tutuklanmasından endişe duyuyoruz' diye konuşmuştu.

ABD, Türkiye'ye yönelik bu eleştiriyi yapar yapmaz bazı kalembazlar hemen devreye girerek Türkiye'ye ders vermeye çoktan başlamışlardı bile.

Mesela CHP'li Namık Tan kaleme almış olduğu bir yazıda aynen şunları diyordu: 'Boğaziçi Üniversitesi öğretmenleri ve öğrencileri, istemedikleri bir kişinin rektörlüğe atanmasına karşı barışçıl protesto gösterileri başlattılar. Evrensel ifade ve barışçıl gösteri özgürlüğü ölçütlerine uygun bu protesto eylemlerine, güvenlik makamları şiddetli tepki gösterdi. Bu ölçüsüz tepkiler, sadece ülke içindeki duyarlı çevrelerce değil, demokrasiyi, özgürlükleri, hukukun üstünlüğünü özümsemiş, hemen hepsi müttefikimiz olan ülkelerin akademisyenleri ve sivil toplum kuruluşlarınca da eleştirildi.'

Nasıl ifadeler

'Evrensel gösteri özgürlüğüne duyarlı, hukukun üstünlüğünü özümsemiş, hemen hepsi müttefikimiz olan ülkeler...'

Evet, ibretle izliyoruz bu müttefiklerimizi şu sıralar.

Peki, söz konusu İsrail vahşetini protesto olunca şirazesi ve şakulü kayan ABD yönetimine dair okkalı bir eleştiriyi CHP'li bu mezkûr şahıstan duyabildik mi

Duyamadık, zira eleştiri getirilmesi gereken ABD, Batı ve İsrail ise bu ülkede Frantz Fanon'un muhteşem ibaresiyle siyah derisinin üzerine beyaz maske takmış o kadar çok beyaz gözükme telaşında olan kerameti kendinden menkul insan var ki...