İvo Andriç gibi tarihe tanıklık edelim

Gazze'de yaşananlar dünyanın gözü önünde lakin birileri ısrarla elimize çerez çanağını tutuşturup 'konunun seninle ne alakası var, geç ekranın karşısına bunu ye ve oyalan' demeye devam ediyor.

İsrail'de kabinenin üyesi olan Eliyahu, Gazze'ye atom bombası atılmasını ve Gazze'nin İsrailli işgalcilere devredilmesini savunuyor.

Söz konusu bakan Eliyahu, ağzından gemi ve yuları çıkarılmış vahşi hayvan modunda konuşmalarını sürdürmeye geçtiğimiz gün devam etti: Elinde Filistin bayrağı sallayan hiç kimsenin yaşama hakkı yok, bunlar ya İrlanda'ya ya da çöle sürülmesi gerekenlerdir.

Bu konu sanırım dünyada sadece bizim renkli ekranlarda yeteri kadar ilgi görmedi. Oysa bu beyanlar İsrail'in hem nükleer silahlara sahip olduğunun bakan düzeyinde bir itirafı hem de bu silahların dara düşülen her daim kullanılmasının muhtemel olduğu gerçeğinin yüzümüze vurulmasıydı.

Ekranlarda İsrail tanklarının boyu ve kilosu ile alakalı yorumlar yapmaktan fırsat bulup da bu konuya zaman ayıranımız da olmadı maalesef.

Mossad eski başkan yardımcısı Ram Ben Barak ise iki milyon Filistinlinin dünyadaki 100 ülkeye paylaştırılması gerektiğini söyledi.

Tüm bu ve bundan önceki söylemlerden anlamamız gerekenler, 100 sene önceden bu yana anlamamız gerekenler ile birebir aynıdır ve o da şudur: İsrail kendi savunma bakanları Moşe Dayan'ın bizzat kendi ifadesi ile bölgede önüne gelene kuduz köpek gibi saldırmaya hazır bir organizasyondur.

İşte tam burada Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İsrail devlet gibi davranmak zorundadır oysa örgüt gibi davranmaktadır sözlerini hatırlamakta fayda var.

Örgüt gibi davranan bir ülkenin elinde nasıl nükleer silah bulundurmasına müsaade edilebilir

Şu andan itibaren İsrail gibi radikaller tarafından örgüt mantığı ile yönetilen bir devletin nükleer silahlara sahip olmaması gerçeği ısrarla ve her platformda vurgulanmalıdır. Sanırım İsrail tam bu noktadan kendisine gelecek eleştirileri görmüş olmalı ki ısrarla bu fikri paylaşmadığını vurguladı ve yuları çıkarılmış bakan Eliyahu da sözlerinin mecazen söylenmiş sözler olduğunu vurguladı.

İsrail'in neden devlet refleksleri yok

İsrail sadece son vahşetini ortaya koyarken değil, kurulduğu günden bu yana hiçbir zaman devlet gibi davranmadı ve bir devlet sorumluluğu üstlenmedi zira kendisi Haganah ve İrgun terör örgütlerinin omurgası üzerine kuruldu.

Bölgeye kaçak yollardan sokulan Yahudi işgalcilerin sayılarının artırılması ve Filistin topraklarında bu Yahudilerin güvenliğinin sağlanması için bu iki terör örgütü tüm bürokratik aklı bünyesine topladı. 1948 yılında BM'de parmak kaldırılarak kurulan İsrail Devleti'nin bir devlet geleneği olmadığı için varoluş temelleri de Haganah ve İrgun'un birleşmesinden oluşan İbrani Direniş Hareketi üzerine oturtuldu.