Hakan Fidan'dan kritik mesajlar

İran dün aynı anda hem Irak'ın Erbil şehrine hem de Suriye'de İdlib bölgesine balistik füzelerle saldırı gerçekleştirdi. Saldırılarda beş sivil hayatını kaybederken altı sivilin de yaralandığı bildirildi.

Saldırının İran tarafından yapıldığının resmi makamlarca doğrulanması sonrasında gözler ABD'ye çevrilmişti ki ABD söz konusu saldırıda ölen ya da yaralanan personelinin ya da vatandaşının olmadığını duyurdu.

İran' Devrim Muhafızları Ordusu'ndan yapılan açıklamada, Suriye topraklarındaki terör örgütü DEAŞ'a ait hedeflerin yanı sıra Erbil'de İsrail dış istihbarat teşkilatı Mossad'a ait olduğu iddia edilen bir binanın balistik füzelerle hedef alındığı duyuruldu.

Irak Bölgesel Yönetimi'nden yapılan açıklamalarda ise gece yapılan saldırının atıl durumdaki bir sağlık ocağına isabet ettiği bildirildi.

İran bunu neden yaptı

Geçtiğimiz haftalarda İran Devrim Muhafızları Ordusu'nun Suriye'deki komutanlarından Razi Musevi'nin, Şam yakınlarına İsrail'in düzenlediği saldırıda öldürülmesi İran kamuoyunu son derece kızdırmıştı. Bu saldırının üzerinden sadece birkaç gün geçmişti ki İran'ın Kirman şehrinde gerçekleştirilen bombalı saldırı sonrasında yüze yakın İran vatandaşı hayatını kaybetmişti.

İşte tüm bunlar İran'a yönelik eleştirilerin de kapısını araladı.

İran'ın içeride ve dışarıda istihbarat zafiyeti içerisinde olduğu söylemleri Tahran'ı zor durumda bırakmıştı. İran böylesi bir ortamda kamuoyunu rahatlatmak maksadıyla balistik füzeler ile iki ülke topraklarına aynı anda saldırdı. Saldırıda İsrail istihbaratına ait bir binanın vurulduğu iddia edilse de söz konusu metruk durumdaki sağlık ocağının vurulması dışında bir hasar tespiti bildirilmedi. Aslında Kasım Süleymani'nin öldürülmesinden sonra ABD'ye de haber verilerek yapılan saldırının bir benzeri de dün gece gerçekleşti diyebiliriz.

İran kamuoyunun bu saldırılar sonrasında tatmin olup olmadığını şimdilik bilemesek de İran'ın vekil güçler oluşturup coğrafyamızın her bir bölgesine yerleştirmek ve uzun menzilli balistik füzeler geliştirmek dışında kapsamlı bir savunma doktrinin olmadığını görebiliyoruz.

İdlib bölgesine atılan füzeler bölge ülkelerine de gözdağı mı

Bir diğer saldırı da Hatay vilayetimizin hemen sınırları dibine yapılan füze saldırısı.

Yaklaşık 1230 km doğudan fırlatılan füzelerin bu kadar yakınımıza düşmesi dikkat etmemiz gereken bir diğer konu. Her ne kadar İran'ın Türkiye'ye bir gözdağı verme lüksünün olmadığını bilsek de İran sakar füzeleri ile Ukrayna'ya ait bir yolcu uçağını dahi düşürmüş ve ardından bin bir tezvirat ile konuyu izah etmeye kalkmıştı.