Başıboş köpek terörü

Uzunca bir süre bu konuya temas etmediğim için aslında kendimi vicdanen sorumlu hissediyorum.

Hangi konu mu

Sokakları köpeklere teslim edilmiş Türkiye konusu...

Gün geçmiyor ki başıboş haldeki köpekler evimizin bir ferdine saldırmasın.

En son Ankara'da bir evladımızı tanınmayacak hale getirdiler.

Eldeki kayıtlı verilere göre sadece 2022 yılında 48 vatandaşımız köpek saldırıları sonucunda hayatlarını kaybetti. Isırılarak yaralanan ya da kuduz aşısı olmak zorunda kalan vatandaşlarımızın 200 binin üzerinde olduğu yazılıp çiziliyor.

Kuduz aşısı ve tedavi maliyetlerinin hesabını Sağlık Bakanlığı da bir gün açıklarsa toplum olarak öğrenmiş oluruz.

Otobüs durağından evine kadar olan kısa bir mesafeyi ebeveynleri ile almak zorunda kalan aileler tanıyorum. Okuldan evine gitmek isteyen her bir öğrenci bu büyük tehdit ile karşı karşıya.

Büyükşehirlerdeki birçok alışveriş merkezi ve restoranların önü beslenmekten semirmiş başıboş köpeklerden geçilmiyor. Bu durumu abarttığımı düşünen çok değer verdiğim bir arkadaşım bizzat kendisi kurban olup kuduz aşısı olmak zorunda kalınca fikri tamamen değişti.

İşte bu şartlar altında nasıl bir tepki verilmesini beklersiniz

Ey yetkililer; bu sorunu ivedilikle çözün dersiniz, değil mi

El hak, bunu ısrarla gündeme getirenler hep oldu lakin cüretkar bazı tipler sokak köpeklerine karşı tedbir alınmasına karşı öyle argümanlar ortaya koyuyorlar ki sadece devlet değil millet de tehdit ediliyor. Daha dün bunlardan bir tanesi barınaklardaki köpeklerin şehir içine bırakılması ile yetkilileri ve halkı tehdit ediyordu.

Bu kabul edilmesi mümkün olmayan açıklamalara devlet dediğimiz mekanizma mutlaka gereğini yapmalıdır.

Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) yayınladığı haritaya göre Türkiye kuduz vakalarında kırmızı alarm veren ülkeler arasında yer aldı. Yakında Türkiye'ye seyahat edeceklere kuduz ve başıboş köpek uyarısı yapılmaya başlanırsa sürpriz olmaz.

Ne yapılmalı

Hiçbir canlıya işkence edilmesine gönlümüz rıza göstermez.

Bizzat kendim sahiplenme yoluyla bir köpeğe bahçemin bir köşesinde yıllardır itina ile bakıyorum lakin ortadaki tablo başıboş köpeklere dair büyük bir alarm durumunun ortada olduğu gerçeğini değiştirmiyor.

Bu şartlar altında başıboş köpeklerin hayvansever dostlar tarafından sahiplenilmesine dair kapsamlı bir çalışma yapılabilir fakat durumun bu şekilde de çözülme şansı yok zira 3 milyona yakın bir başıboş köpeğin sokaklarda olduğu tahmin ediliyor.

Sahipsiz köpeklerin barınaklara alınması çözüm mü

Batı ülkelerinde bu sorunun çözümünü inceleyen uzmanlar, barınaklar vasıtası ile bu sorunun çözümünün tam anlamıyla mümkün olmadığını iletiyorlar. Barınaklar sahiplendirme maksatlı önemli bir istasyon görevi görseler de milyonlarca köpeğin barınaklarda barındırılmasının imkansızlığı dile getiriliyor.