Ateş çemberi ve savunma sanayii

Gazze ile başlayan vahşet, kan, gözyaşı ve acı devam ederken çatışmaların bir ucu şimdi de Yemen'e sıçradı ve ABD ile İngiltere dün Yemen'de Husilerin silah sistemleri ve mevzilerini bombaladı.

İsrail'in ABD'yi bölgedeki çatışmaların içine çekme stratejisi adım adım işliyor.

Kızıldeniz'in girişindeki Babu'l Mendeb'in hemen dibinde devam eden bu saldırılar, dünyadaki petrol fiyatlarını anında yükseltmeye yetti. Şayet çatışmalar sonucunda Babu'l Mendeb üzerinden devam eden ticaret sıkıntıya girerse, bu tüm dünyadaki enerji ve emtia fiyatlarına anında yansır.

Erdoğan'ın ikazı

Cumhurbaşkanı Erdoğan MİT'in 97'nci kuruluş yıldönümünde yaptığı konuşmada direkt bu duruma işaret etti ve Ukrayna'nın işgali ile birlikte dünyanın çivisinin çıktığını vurguladı. Konuşmasında Türkiye olarak tüm küresel güç mücadelelerinin merkezinde olduğumuzu da vurgulayan Erdoğan, gelecek her türden tehdidi bertaraf edecek bir güvenlik yapısının önemine de temas etti.

Bu güvenlik mimarisinin en önemli temelinin savunma sanayii olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2023 yılında savunma sanayii ürünlerinin ihracatının 5,5 milyar doları aştığını da duyurdu.

Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün ile 2024 değerlendirmesi

Dün Savunma Sanayii Başkanı Görgün basın mensupları ile 2024 yılına dair kapsamlı bir değerlendirme toplantısı düzenledi. Toplantıda verilen bilgiler ve tanıtılan projeler ile ortaya koyulan vizyon yukarıda çerçevesini çizmeye gayret ettiğim ateş çemberi içindeki coğrafyamızda nasıl huzur içinde yaşadığımızın teknoloji boyutuna dair çok fazla şey söylemekteydi.

Bugün ve gelecekteki tehditlerin bertaraf edilmesinde ihtiyaç duyulan ürünlerin, savunma sanayii tarafından karşılanmasına oldukça kapsamlı bir stratejik vizyon basın mensuplarıyla paylaşıldı.

Daha önce Sanayi ve Ticaret Bakanı Fatih Kacır'ın açıklamış olduğu rakamlardan, Türkiye'nin 2023 yılında yaptığı ihracatın kilogram bazındaki değerinin 1,6 doları aştığını öğrenmiştik. Dün de Başkan Görgün'den bu rakamın savunma sanayii ürünlerinde kilogram başına 65 dolar civarında olduğunu öğrenmiş olduk.

2023 yılında tahakkuk eden savunma sanayii ürünü ihracatı 5,5 milyar doları aşarken, aynı yıl içerisinde sözleşmeye bağlanan yeni üretimlerin mali boyutunun 10,2 milyar dolara ulaştığını da bu toplantıda öğrenmiş olduk.

Savunma sanayii söz konusu olduğunda birçoğumuzun aklında vakıf şirketleri olsa da bugün Türkiye'de faaliyet gösteren özel şirket sayısı 3500'ün üzerine çıkmış durumda. Vakıf şirketlerimiz, kendi üretimlerinin yanında bu şirketler için de adeta şemsiye kuruluş gibi bir rol üstleniyorlar ve bu çok konuşulmayan bir hakikat.