Objektif bir bakış açısı

Objektif bir bakış açısı

Ord. Prof. Dr. Ali Fuad Başgil "Din ve Laiklik" kitabında der ki:"Lâik" dînî olmayan müessese demektir. Devletin din işlerine müdâhil olmaması, memleketteki mezheplere karşı tarafsız bir vaziyet alması kısaca din ve devlet işlerinin ayrılarak, dînin kendi içinde ahlâki ve mânevi hayâtını sürdürmeye çalışmasıdır. Yâni münâsebetler hayâtına dâir olan dîni kâide ve kânunların resmiyetten kalkarak, husûsi hayâta çekilip vicdanlarda yer almasıdır.

Laik bir devlette yaşayan bir dindar, mensup olduğu dinin ibâdet ahkâmını isterse şahsen takip edebilir, meselâ dinînikâhın lüzûmuna kâni olan dinînikâh kıyar, faizin yasak olduğuna kâni olan, faiz alıp vermez. Lâkin İslâm'ı diğerlerinden ayıran husus şudur ki, O hem ferdî hayâtın mânevi mesnedi hem de Müslümanlar câmiâsının nizâmıdır.

Yani sırf ferdî ve mânevî hayâtı tanzim etmekle düzenlemekle kalmaz; aynı zamanda devlet hayâtını ve toplumsal münâsebetleri de nizamlar. Eğer İslâmiyet, sırf ibâdet ve duâdan ibâret olsaydı, ferd husûsi hayatında dindar kalır, münâsebetler hayatında lâik olabilirdi

Hâlbuki İslâmiyet hem ahlak hem de hukuktur. Dünya münâsebetlerine ve devlet faaliyetlerine dâir öyle kâideler vermiştir ki, bunlar İslâm hukûkiyat ve ahlakiyâtını vücûda getirir ki bir Müslüman, dînin yalnız ibâdet ahkâmına değil, hukûkiyatına da riâyetle mükellef olur uymaya mecbûrdur.

Fakat bu mükellefiyet ile lâiklik yâni münâsebetler hayâtında "lâdînîlik" nasıl barışır ve birlikte yürür İdâre edenler ve idâre edilenlerin hemâhenk bir ahenk içinde olmayışı nasıl değerlendirilir Üstelik, evvelden cihâna hükmeden bir imparatorluk iken şimdi hukuksuzluk açısından yâni "WJP Hukûkun Üstünlüğü Endeksi" verilerine göre 140 ülke arasında 116. sırada olmamızın nasıl makul bir açıklaması olabilir Veya bunun şuuruna varmış bir Müslüman'ın bunları öğrenmesi en tabiihakkı değil midir Sâdece soruyoruz...

Mücellâ Pamukoğlu

ŞİİR

"TÜRKİYE"nin GAZETESİ

"Türkiye" ismini ülkemden aldı,

Mayasını ihlâs harcıyla kardı,

Millî değerlere hep sâdık kaldı,

Ellidört yılına adımın attı,

Yiğide hakkını vermez misiniz

Devletin ricâli görmez misiniz

Yaşanan her türlü fitne ve dertte,

Milletin yanında hem devletin de,

Hizmeti dâimdir İslam dininde,

Kökleri bulunur öz kültüründe,

Yiğide hakkını vermez misiniz

Devletin ricâli görmez misiniz

İyilik yapana teşekkür gerek,

Rabbine bu yolla bir şükür gerek,

Akıl, insaf, vicdan ve fikir gerek,

Nimet görülmezse sokar engerek,

Yiğide hakkını vermez misiniz

Devletin ricâli görmez misiniz

Kendini satmadı hiçbir patrona,

Sâdık kaldı sahibinin yoluna,

Uyar devletinin kanunlarına,

Menfaatsiz hizmet eder yurduna,

Yiğide hakkını vermez misiniz

Devletin ricâli görmez misiniz

Postmodern darbeden yaraları var,

"Paralel" oynamış üstüne kumar,

Millet düşmanları etmiş târumar,

Yine yıkılmadı görse de zarar,

Yiğide hakkını vermez misiniz

Devletin ricâli görmez misiniz

Her gün manşet atar millîve yerli,

Milletin derdiyle her dâim dertli,