Sürüden ayrılanı kurt kapar-2

Güzel dinimizin en önemli dört kaynağından biri olan hadîs-i şerifte: "Toplulukta rahmet, ayrılıkta azap vardır" buyurulmuştur.

Atasözlerinin birçoğu da aslında hadisi şeriflerden yola çıkılarak söylenmiş sözlerdir. Halkın anlayacağı derecede kolaylaştırılarak söylenmiştir.

Bu anlamda sürüden ayrılanı kurt kapar sözü toplulukta rahmet vardır anlamında kullanılmıştır. Bunun aksi ise ayrılıkta azap vardır sözüdür...

Bu konu geleneksel olarak bizim milletimizin de kültüründe vardır. Nitekim Göktürk kitabelerinden de bu konuda Bilge Kağan'ın toplumuna nasihati şöyle bir öğüdü vardır:

"Türk milleti, tokluğun kıymetini bilmezsin. Açlık, tokluk düşünmezsin. Bir doysan açlığı düşünmezsin. Öyle olduğun için, beslemiş olan kağanının sözünü almadan her yere gittin. Hep orda mahvoldun, yok edildin. Orda, geri kalanınla her yere hep zayıflayarak, ölerek yürüyordun...

Kağan oturup aç, fakir milleti hep toplattım. Fakir milleti zengin kıldım. Az milleti çok kıldım. Yoksa, bu sözümde yalan var mı"

Ortak değerlerimizden olan bu söz daha o zamandan beri aykırı seslere rağmen Müslüman Türk milletinin birlik ve beraberlik duygusunu besleyen bir kaynaktır. Bu sözde yalan yoktur. Bu söz o zamandan bu zamana böyle güzel anlamlar kazanarak gelmiştir. Bize yakışan bir olmaktır, beraber olmaktır. Topluluk içinde kalmaya, toplumun genel ahlak kurallarına uygun hareket etmeye çalışmaktır.

Muhsin Taha Uğur

ŞİİR

KARABAĞ

Doksaniki'nin kışıydı.

Atıldık toprağımızdan.

Vurulduk, sürüldük

Hırpalandık, sövüldük.

Öldük yine öldürüldük.

Deştiler gebelerin karnını

Akıttılar masumların kanını

Parça parça dağıttılar,

Kaybettik Türk diyarını...

Bahar gelmedi bir daha bize,

Gün doğmadı yüzümüze.

Yurdum Karabağ,

Bahtım Karabağ

Göğsümde yaradır Karabağ

Kerkük'e Kırım'a müjdeler olsun

Vuslat halkamızın ilki Karabağ.