Terminallerin arkasındaki yiyecek fabrikası
Havalimanları terminallerinde yiyecek satmak kolay değildir. Hijyen başta olmak üzere bütün kurallar buralarda çok ciddi uygulanır. Bunun bir nedeni de uçak yolcularının zehirlenmelere karşı korunmasının getirdiği hayati önemdir. Alanda yediği üründen zehirlenerek uçakta hastalanan bir yolcu havayolu için de çok büyük sorun yaratır. İşte bu tedbirleri alan, terminallerdeki tüm yiyeceklerin arkasında bir dev var: BTA. Şirket son derece titiz yaptığı imalatlarla hijyen ve lezzeti doruğa çıkarıyor.
Terminallerdeki yiyecek içecek dükkânları, büfeleri öyle sıradan işletmeler olamaz. Sürekli denetlenirler. Bu yüzden garantili bir yerden ürün almak onlar için birinci tercih nedenidir. TAV Havalimanları Holding bunu çok önceden gördüğü için zamanında büyük bir yatırımla BTA'yı kurdu. Hem terminallerdeki bazı restoran ve kafeleri işletmeyi üzerine aldı hem de imalat için bir fabrika kuruldu.
Ben de Kıraç'taki o koca yiyecek fabrikasını birkaç kez ziyaret edenlerdenim. Kurulduğu yıllarda da gitmiştim. O zaman bile heyecan vericiydi. Bu kez TAV Havalimanları Holding CEO'su Serkan Kaptan, BTA (Best Taste For All) İcra Kurulu Başkanı Baha Bülbül, İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Volkan Cılga, Fabrika Direktörü Özgür Yılmaz ve Holding'in Kurumsal İletişim Direktörü Erhan Üstündağ ile birlikte imalat bölümlerini gezdim.
Haberin DevamıÖncelikle makine parklarına yapılan yatırımla kapasite çok artmıştı. Ama insan eli elbette imalatın her aşamasında işin üstündeydi. Temiz eller, hijyenik şartlar hepsi çok iyi kontrol altındaydı.
Kendi hamurlarını kardıklarını izledim. Simitler, poğaçalar, börekler, kekler, pastalar, tatlılar, sulu yemekler imalat hatlarında hizaya giriyorlar. Disiplin edilmiş bir düzen içinde ilerliyorlar.
FABRİKADA BUTİK İMALAT
TAV Havalimanları Holding CEO'su Serkan Kaptan, "Sekiz ülkede 15 havalimanı işletiyoruz. Gittiğimiz her yerde en yüksek hizmeti vermeye çalışıyoruz. İş modelimiz yolcu memnuniyetine dayalı. BTA'nın imalat kanadı aslında devasa bir yiyecek fabrikası. Ama en çok övündüğümüz yanı seri imalat yapmasına rağmen butik bir çalışma düzeneği olması. Her şey sanki bir adet imal edilmiş gibi lezzetli yapılıyor. Yüksek hijyen şartları, zamanında dağıtım ve yüksek müşteri memnuniyeti ile BTA ve Cakes Bakes, artık havalimanı terminallerinin güvenilir ve lezzetli markası haline geldi. Müşteri memnuniyeti çok yüksek. Sistemi yöneten ve sürekli aktif tutan ekibimiz bu işi en iyi bilenlerden oluşuyor. Sürekli yeni ürünler deniyorlar. Ayrıca parekende satış yapan müşterilerimizin isteklerini sürekli alıyor ve imalatlarının prensiplerine katıyorlar. Biz ayrıca sadece terminaller için değil, Türkiye'deki çok uluslu birçok kafe, restoran gibi yerlerin kendi reçeteleri ile üretimlerini de yapıyoruz. Grup dışında da geniş bir yelpazede satışımız var. Başka ülkelere de ciddi ihracat yapıyoruz" dedi.
Haberin DevamıHavacılık çok sayıda parçanın birbiriyle uyumla çalışmasını gerektiren karmaşık bir operasyon. Türkiye havacılıkta büyürken, sektörün her alanından dünya markaları çıkardı. Yiyecek içecek alanı da bunlardan biri. DOCO'nun havada yaptığının bir benzerini TAV Havalimanları yerde gerçekleşirdi.
Cakes Bakes'in üretim tesisi, toplam 23 bin metrekarelik kapalı alanda faaliyet gösteriyor. Ortalama 500 çalışan var. Yoğun dönemlerde 700'e kadar çıkıyor bu sayı.
Her katta hummalı bir çalışma var. Üç vardiya şeklinde 724 çalışan bir tesis burası. Hijyen kriterlerinden en ufak bir taviz yok. Çalışanların özel eşyaları için üretim alanının dışında kilitli dolaplar var. Bulaş riskini en aza indirmek için tüm tedbirler alınmış.
Haberin DevamıBir baştan yoğrulup giren hamur diğer uçtan elmalı pay olarak çıkıyor. Pastalar taze hazırlanıp aynı lezzeti koruması için donduruluyor. Bir kat envayi çeşit hamur işine ayrılmış. Sıcak yemek üretimi de var, sandviç de, pizza da, lokum da...
İşin oluşumunun başında TAV'ın eski CEO'su Sani Şener ve geniş ufkuyla büyümeyi yöneten Sadettin Cesur bulunmuş. BTA için en değerli köşe başlarında yıllarca yer aldı bu iki isim.
26 YILLIK DENEYİM
İşin lideri BTA İcra Kurulu Başkanı Baha Bülbül 1999'daki kuruluşundan bu yana BTA'da yer alan isimlerden. Bu sürede önemli görevler üstlendi. Bilkent Üniversitesi Turizm İşletmeciliği Bölümü'nden mezun ve İstanbul Üniversitesi'nden de MBA derecesi var. BTA'da maliyet kontrol müdürü olarak işe başlayıp iş geliştirme direktörü olarak yoluna devam etti. 2011-2020 yılları arasında BTA Denizyolları Genel Müdürü olarak görev yaptı. 2020'de Operasyondan Sorumlu İcra Kurulu Üyesi oldu. 1 Mayıs 2023'te de İcra Kurulu Başkanı olarak atandı.