5. trafik hakkını kullandım

Havacılıkta bir ülkeden başka bir ülkeye giderken aradaki üçüncü bir ülkeye inişler yapılabilir. Bunun için 5. trafik hakkı gerekir. THY de Avustralya'ya uçarken bu hakkı kullandı. Ben de bu haktan yararlandım. İlk seferine katıldığım Melbourne uçuşunun dönüşünde Singapur'da indim. 7 saat 22 dakika süren Melbourne-Singapur uçuşunda bir ara vermek iyi bir deneyim oldu.

BİR uçağın iki ülke arasında uçarken yol üzerindeki bir başka ülkeye inip kalkması, yolcu alıp yolcu bırakması yani 5.trafik hakkı öyle kolay elde edilen bir ayrıcalık değildir.

İşte THY, İstanbul'dan 6'ncı uçuş kıtası Avusturalya'nın Melbourne kentine uçarken uçağının menzili yetmediği için arada bir yere inmek zorunda kaldı. Ultra uzun menzili A350-1000 uçakları 2025 sonunda teslim oluncaya kadar böyle sürecek. Bunun için birkaç ülke ile görüşmeler yapıldı. Bu görüşmeler ticari olduğu kadar siyasi uzlaşılar da gerektiriyordu. En uygun ülke olarak Singapur'un kapısı çalında. Uzun görüşmeler, gerekli taahhütlerden sonra İstanbul-Melbourne arasında duraklama noktası olarak Singapur Changi Havalimanı seçildi. İyi de oldu, dünyanın en güzel havalimanı Changi aynı zamanda THY için yolcu indirip, yolcu alma hakkını da verdi. Yani 5. trafik hakkını aldı THY. Bu ticari paylaşımın elde edilmesi seferlerin başarısını sağladı.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

Artık THY uçakları İstanbul'dan Melbourne'e giderken Singapur'a iniyor, yakıt alıyor, ekip değiştiriyor ve yeni yolcuları da alarak bir buçuk saatlik bekleyişten sonra uçuyor. Aynı şey dönüşte de yapılıyor. Hatta direk uçuşlar başlasa bile ara nokta inişli uçuşların devam etmesi de düşünülüyor.

İşte bu 5. trafik hakkını ben de kullandım. İlk seferine katıldığım Melbourne uçuşunun dönüşünde Singapur'da indim. 7 saat 22 dakika süren Melbourne-Singapur uçuşu sırasında ara vermek çok da iyi oldu.

Singapur'da iki gün kaldım. Tropikal yağmurlardan burnumu dışarı çıkaracak çok az zaman oldu. Şöyle keyifli bir Orchard yürüyüşü yapabildiğimi söyleyemem. Ama otelimin karşısındaki Takashimaya Center ve biraz da Paragon AVM'de zaman geçirdim.

İSTANBUL'A UÇUYORUM

Uçuşum TK 206-Singapur-İstanbul. Uçağımız Melbourne'dan geldiğim Boeing 777-300ER değil. Bu kez daha yeni nesil bir uçak B787-9 Dreamliner.. TC-LLA tescilli Maçka uçağı. Bu THY'nin teslim aldığı ilk B787-9 uçağı ve ben bu uçağın ilk seferi olan İstanbul-Trabzon uçuşuna da katılmıştım.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

Uçağımızın mesul Kaptan Pilotu Ahmet Yücel Konukçu ve yanında yine Kaptan Pilot Macit Murat Günelkan var. İkinci pilot olarak da kokpit de Çağatay Araz yer alıyor. Uçağımızın deneyimli Purser'ı Merve Demir sistemi kusursuz yönetiyor. Kabin sıcaklığı da mükemmel ayarlanmış, dikkatli kontrol altında tutuluyor.

Kaptan Pilot Ahmet Yücel Konukçu tam zamanında Changi Havalimanı 49 numaralı köprüsünden ayrılıyor. Uçak tam dolu. 300 yolcu var. İki de bebek. Limitleri zorlamadan ama en üst hızla taksi yapıyor ve pist başına geldiğimizde hızla gaz kollarını açıyor. Kısa sürede gökyüzündeyiz. Mükemmel bir yolculuk yapıyoruz. 10 saatten biraz fazla sürüyor ve rüzgârlar hızımıza yardımcı oluyor. Karşı rüzgâr sinirli değil. Hep saatte 850-900 km ile yol alıyoruz. İstanbul Havalimanı'na harika bir iniş yapılıyor. Rüzgârlı, yağmurlu ama tam kontrollü bir iniş. 5. trafik hakkımı keyifle kullanmış oluyorum. Teşekkürlerle uçaktan ayrılıyorum.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

SİNGAPUR'A TAM 38 YILDIR UÇULUYOR

- THY'nin Uzakdoğu'daki ilk uçuş noktası Singapur. Tam 38 yıldır uçuluyor. Şimdilerde haftada 14 frekanslık bir kapasite var. Seferler B777-300ER, B787-9 ve A350-900 geniş gövde uçaklarla yapılıyor. Uzakdoğu'ya uzun yıllardır yapılan gece seferlerine ilave olarak 2022 kış tarifesiyle gündüz seferleri de konulmuş.

Bu uçuşların hikâyesini THY Singapur Müdürü Mehmet Akay anlatıyor:

"2023'te taşıdığımız 345 bine yakın yolcu ile Singapur hattımızda en yüksek seviyeye ulaştık. Singapur'un stratejik konumu ve bölgedeki diğer havayolları ile aramızda bulunan işbirlikleri bizim için avantaj. Singapur'un yanı sıra Güneydoğu Asya ülkelerine ve Avustralya, Yeni Zelanda, Yeni Kaledonya gibi uzak coğrafyalar için de cazip bir havayolu konumunda bulunuyoruz. Yolcu profilimiz iş amaçlı seyahat eden kişiler, turist grupları, cruise yolcuları ve denizciler gibi birçok farklı segmentten oluşuyor. Türk vatandaşlarından vize istemeyen Singapur'a ülkemizden de yüksek bir talep var. Singapur ve Avustralya sivil havacılık otoriteleri nezdinde gerekli süreçlerin tamamlanmasının ardından 1 Mart tarihi itibarıyla haftada üç uçuşumuz Melbourne'a devam ediyor. Alınan 5. trafik hakkı sayesinde Singapur-Melbourne-Singapur arasında da yolcu taşıyabiliyoruz. Yolcularımıza istasyon ve şehir ofislerimizde toplam 19 kişilik bir ekiple hizmet veriyoruz."