Hedef 85 milyon yolcu

İstanbul Havalimanı artık kabına sığmıyor. Koridorlarında yolculardan adım atarken boşluk yok denecek kadar az. 2019 yılında yolcu sayısı 52 milyon 748 bin, 2023 yılına 76 milyon 525 bin oldu. 2024 hedefi ise 85 milyon yolcunun üzerinde. Bana göre bir talihsizlik olmazsa 90 milyona yaklaşabilir. 2024 ve sonrası İstanbul Havalimanı için çok yoğun olacak. Büyüme hızı zorunlu olarak artacak. Yeni yatırımlar birbirini kovalayacak. Sanırım gelecek 5 yıl içinde dünyanın birçok büyük havalimanına kafa tutacak.

UZUN zamandır İstanbul Havalimanı'nda yolcu olmanın dışında şöyle bir dolaşma imkânı bulamamıştım.

İGA'nın Kurumsal İletişim Direktörü Gökhan Şengül geniş bir bilgilendirme turu yaptırdı. Üstelik pek konuştuğunu görmediğim vekaleten CEO Selahattin Bilgen de bize katıldı. Tanışmakta biraz gecikmiştim. Ama izliyordum. Sonuçta bu genç adam her konudaki hakimiyetini, sohbetimizin her aşamasında gösterdi.

Manzara şuydu: İstanbul Havalimanı artık kabına sığmıyordu. Koridorlarında yolculardan adım atarken boşluk yok denecek kadar azdı. Hele uçuşların yoğun saatlerinde bu durum daha da artıyor. Yeme-içme alanları, duty free bölgeleri hep yolcularla doluydu. Birçok eleştirime rağmen gelinen nokta bir başarıya dönüşüm hikâyesiydi.

Üç pistte de sürekli hareket vardı. İki pistte paralel inişler beni çok heyecanlandırıyordu. Gelecekte bu, üçlü olacak. Baktım ki doğu-batı yönünde dördüncü pistin inşaatı çoktan başlamış. Süresi 36 ay. İnşaatın bitimi için 24 ay daha var. 0927 yönünde. 3050 metre uzunluğunda olacak. Çevresindeki alanlarla genişliği 75 metreye kadar çıkacak. Sonra iki pist daha. altı pist olacak. Sonra yeni bir terminal binası daha yapılacak. Yatırımın ucu bucağı yok. Nice yeni üniteler kurulacak, devreye alınacak.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

YOLCU SAYISI DORUKTA

2019 yılı iç ve dış hat toplam yolcu sayısı 52 milyon 748 bin olarak gerçekleşmişti. Bu sayı nisan-aralık ayları arasını kapsıyor. 2023 yılına geldiğimizde bu sayı 76 milyon 525 bin 346'ya çıkmış. Bunun 18 milyondan biraz fazlası iç hat, 58 milyondan fazlası da dış hat yolcusu. Açıldığı günden bu güne kadar 250 milyondan fazla yolcu İstanbul Havalimanı'nı kullanmış. 2024 hedefi ise 85 milyon yılyolcunun üzerinde. Bana göre bir talihsizlik olmazsa 90 milyona bile iyice yaklaşabilir.

Şu anda İstanbul Havalimanı'na 101 uçak şirketi sefer yapıyor. Bu sayı da 2024 içinde 110'u aşacak gibi görünüyor. Yeni gelecek hava yolu şirketlerinin adları açıklanmıyor. Pazarlamacılar kesin kontratlara ulaşmadan bunları söylemeyi doğru bulmuyorlar. Ayrıca 2024 yılında toplam 530 binden fazla uçuş hedefleniyor.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

YATIRIMLAR YILI OLACAK

Havalimanı birçok ödülün sahibi. 40 milyon yolcudan fazla kapasiteli Avrupa havalimanları arasında en üst sıralarda. Yeme içme konusunda dünyanın en iyi ikincisi. Alışveriş konusunda müthiş bir yelpazeye sahip. Yakın gelecekte Avrupa'da hiçbir havalimanın İstanbul'un önünde durabileceğini sanmıyorum. Ağırlık olarak şikâyet edilen uçakların taksi sürelerinin uzunluğu giderek kısalıyor. Bunun için havayollarından, DHMİ'ye kadar bütün taraflar çalışıyor. En kestirme yollar hesaplanıyor. Sorunlu meteorolojik zamanlardan tutun da, bir pistin bir nedenle kapanması ile hazırlanan senaryolara kadar konuşulup, tartışılıyor. Uçakların takside bölge geçişlerinde artık kule daha hızlı frekans değişimini verebiliyor. İşlettikçe dersler alınıyor. Bu kadar büyük bir havalimanında bu süreler 10 dakikaya falan zaten düşemez ama 1 dakikalık kısaltma bile taraflara büyük görevler veriyor.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

2024 ve sonrası İstanbul Havalimanı için çok yoğun olacak. Büyüme hızı zorunlu olarak artacak. Yeni yatırımlar birbirini kovalayacak. Sanırım gelecek 5 yılda dünyanın birçok büyük havalimanına kafa tutacak. Yeni pistler, yeni terminal binası yakındır.

YOLCULAR YEMEKLERDEN MEMNUN

İGA Lounge'nin yeni konsept lezzetli yemekleri de ünlü şef Çiğdem Seferoğlu'nun dokunuşları ile sunuluyor. İzledim. Yolcular bu salonu kullanmaktan çok mutlu. Uzun uçuşlara giden yolcuların bir kısmı burada yemeklerini yiyorlar ve uçakta uyumayı tercih ediyorlar. Sağlığa zararı kesin ama sigara içme alanına salondan ulaşma ayrıcalığı önemli bir tercih oluyor.

Çiğdem Seferoğlu

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

AYDA 110 BİN YOLCU KULLANIYOR

İGA'nın özel yolcu salonu (Lounge) kabına sığmaz olmuş. Devasa bir salon. Ayda 110 binden fazla yolcu burayı kullanmaya başlamış. Önümüzdeki zamanlarda büyütülmesi için projeler hazırlanıyor.

Yeme, içme, otel gibi işlerin en tepesinde TUM şirketi var. Onun başında da CEO Sadettin Cesur sistemi yönetiyor. TAV'da çalıştığı yıllarda BTA adıyla havalimanlarından taşan dev bir yiyecek fabrikası kuran Cesur, İstanbul Havalimanı'nda 34 bin metrekarelik yeme-içme alanında 52 farklı marka ile 105 ünitede 24 saat hizmet sunuyor. Yardımcısı Kazım Çil her an bütün üniteleri dolaşarak denetliyor.

TAV'dan İGA'ya transfer olan Sadettin Cesur'un yönettiği ikinci şirketin adı da TRU. Ağırlama Hizmetleri ve Parekende Grubu Otel İşletmeleri, şehir operasyonları gibi birimleri üsleniyor. Yeni projelerin hızla hayata geçirilmesine çalışılıyor.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

Sadettin Cesur -Uğur Cebeci -Selahattin Bilgen -Kazım Çil

RAKAMLARLA İSTANBUL HAVALİMANI TURU

Toplam Proje Alanı:76.5 milyon m2

Proje Yatırım Bedeli: 10.2 milyar Euro

Hava Trafik Kontrol Kulesi: 6085 m2 alanında, 90 metre yüksekliğinde

Yıllık Yolcu Kapasitesi: Faz-1'de 90 milyon yıl yolcu. Tüm fazlar tamamlandığında150 yılmilyon yolcuya çıkacak.

ATM (İnişKalkış) Kapasitesi: 3 bağımsız paralel pist ile 120 ATMsaat

Terminal Binası: 1.37 milyon m2

Duty Free Alanı: 55.000 m2 (

Yeme İçme Alanı: 32.300 m2

Reklam Alanı: 41.000 m2

Özel Yolcu Salonu: 22.000 m2

Check-in Noktası: 566 adet