Düşük maliyetyüksek kalite
Düşük maliyetli havayolu şirketleri daha ucuza bilet satabilmek için giderleri ucu ucuna ayarlıyor. Örneğin birçok havalimanında köprüye yanaşmıyor, bunun için ekstra ödeme yapmıyorlar. Uçak içinde 'ikramı' satıyorlar. Koltuk seçimi, fazla bagaj gibi birçok şeyden ek gelir elde ediyorlar. Bu durum bilet fiyatlarının daha düşük olmasını sağlıyor. Düşük maliyetli (low cost) havayolu demek kalitenin düşük olduğu anlamına gelmiyor.
DÜŞÜK maliyetli havayolu şirketleri sürekli yeni ürünler bularak ve bunları ayrıca paraya çevirerek bilet fiyatlarını daha kolay erişilebilir hale getiriyor. Gider kısmanın önemli bölümünü uçak içi ikramı kaldırarak yapıyorlar. Elbette sadece ikramı kaldırmak yeterli değil. Bunun gelire çevrilmesi için farklı ve yüksek kalitede menüleri satışa sunuyorlar.
Türkiye pazarında düşük maliyetli taşıyıcıların lideri olan Pegasus Hava Yolları bu modelle, hem operasyonel verimliliği artırıyor hem de sürdürülebilirlik stratejisine paralel olarak olası atık ve israfın önüne geçebiliyor. Genel felsefe şöyle: Ek hizmetlerürünler, düşük maliyetli havayolu iş modelinde önemli bir yeri olan, dünyadaki tüm benzer iş modellerine sahip havayolu şirketlerinin uyguladığı bir yaklaşım. Sunulabilecek tüm ürün ve hizmetleri, tüm misafirlere sağlamak yerine onların tercih ve ihtiyaçlarına göre kişiselleştirerek sunma yöntemi, maliyetleri aşağı çekerken bu sayede uçak bileti fiyatlarını da rekabetçi seviyelere indirme imkânı tanıyor.
strong class'read-more-detail'Haberin Devamı24 ADET ÜRÜN
Pegasus toplamda 24 adet ürünhizmet sağlıyor. Bu ürünlerin başlıcaları; Pegasus Cafe, Koltuk Seçimi, Pegasus Flex, Ek Bagaj Seçimi, Avantajlı Paketler, Hediye Kartı, Bilet Opsiyonlama, Araç Kiralama, Otel Rezervasyonu, Seyahat Sigortası
Şirketten konuyla ilgili yapılan açıklamada "Pegasus Cafe'de misafirlerimiz hem kabin içindeki menü seçeneklerinden hem de uçuş öncesindeki daha geniş seçeneklerden (pre-order) kendilerine özel ürünleri sipariş edebiliyor. Pegasus Cafe ürünlerimiz, DOCO firması kalitesiyle, firmanın şefleriyle birlikte Pegasus'a özel hazırlanan reçetelerle uzun süren tadım testlerinin sonrasında seçilerek menüye ekleniyor, yüksek kaliteli ürün ve sunum yapılmasına odaklanılıyor" deniliyor.
strong class'read-more-detail'Haberin DevamıUçuş öncesi siparişler, kabindeki menüye göre yüzde 20 daha avantajlı fiyatlarla sunuluyor. Pre-Order menüde vejetaryen, glutensiz, az tuzlu, düşük kalorili, az yağlı, fıstık alerjisine karşı fıstık içermeyen, çocuk-bebek gıdalarının yanında döner, sıcak yemek çeşitleri, kahvaltı seçenekleri, sandviç, dürüm, salata ve meyve opsiyonları ve özel günler için kutlama pastası bulunuyor. Pre-Order siparişinde 40, kabin içinde 50 çeşit olmak üzere toplam 90 çeşit ürün sunuluyor.
Pegasus Cafe, ürünlerinde birçok restorana ve havalimanındaki yeme-içme fiyatlarına göre daha avantajlı fiyatlar verildiğinin altını çiziyor. Yiyecek opsiyonlarının yanında geniş bir içecek menüsü de sunuluyor. Gelen yoğun istek üzerine granül kahve yerine filtre kahve opsiyonu menülere eklenmiş. Bunun yanında Türk Kahvesi, cappucino, yeşil çay, çay, meşrubatlar ve alkollü içecekler de yer alıyor.
strong class'read-more-detail'Haberin Devamı10 MİLYONDAN FAZLA SATIŞ
Pegasus Hava Yolları Ticaret Genel Müdür Yardımcısı Onur Dedeköylü, "Pegasus Cafe'de talebin her geçen yıl artmakta olduğunu görüyoruz. Sandviçler, filtre kahve, çay ve başta tavuk schnitzel ile köfte olmak üzere sıcak yemekler, en çok tercih edilen ürünlerin başında geliyor. Örneğin; bir yılda 3 milyon adetten fazla çay ve kahve, yine benzer adetlerde sandviç satılıyor. Toplam olarak bir yılda 10 milyondan fazla ürün satışı yapılıyor. Misafirlerimiz böylece yolculuğu keyfe dönüştürüyor; cam kenarındaki koltuktan şehir manzarasını izlerken kahvelerini yudumluyor ya da sabah saatlerinde gelen bir uçuşta kahvaltılarını gökyüzünde yapmanın tadını çıkarıyorlar. Özel günler için sürpriz pasta siparişi vererek, gökyüzünde kutlama ve bu anı ölümsüz bir anıya dönüştürme imkânı buluyorlar" dedi.
strong class'read-more-detail'Haberin DevamıSUNEXPRESS VE AJET
Düşük maliyetli havayolu şirketlerinden THY-Lufthansa ortaklığındaki SunExpress ve son olarak sisteme katılan Ajet de benzer ürünlerle fiyatları aşağı çekiyor. Yiyecek içecekten, koltuk seçimine ya da ekstra bagaj ödemelerine kadar birçok fiyatlandırmayı birbirine yakın yapıyorlar. Her üç düşük maliyetli taşıyıcı da ikramlarını THY'nin de ortak olduğu DOCO'dan alıyorlar. Farklı menüler yapsalar da kalite aşağı yukarı aynı oluyor. Ama çeşitlilik konusunda Pegasus'un yelpazesi daha zengin duruyor. Rekabette uçak filo yaşlarının gençliği, koltuk aralıkları vs gibi havayolu taşımacılığında önemli faktörler bu kuruluşların reklamlarında öne çıkıyor. Rekabette önemli rol oynuyor.
strong class'read-more-detail'Haberin DevamıBütün dünyada düşük maliyetli taşıcıların oluşturduğu pazarlar hızla genişliyor. İnsanlar yemeyecekleri yemek için para ödemeyerek ya da fazla bagaj taşımadan daha ucuz yolculuk imkânı buluyorlar. Bu durum da havayolu yolculuk pazarının farklı bir şekilde büyümesini sağlıyor. Yoksa ucuz maliyetli taşıyıcının diğer havayolu şirketlerinden güvenlik, uçak bakım gibi ana başlıklarında hiçbir değişiklik yok. Otoriteler tarafından uygulanan kontrollerde farklılık olmuyor.