25 yılda dünyanın her yerindeyiz
Dünyanın en büyük havacılık fuarına 55'inci kez Groupe ADP ev sahipliği yapıyor. TAV Havalimanları Holding CEO'su Serkan Kaptan ve Kurumsal İletişim Direktörü Erhan Üstündağ ile birlikte bu müthiş fuarı gezdik. Dünyanın dört bir yanından gelen uçaklar, milyar dolarlık pazarlıklar ve nefes kesen hava gösterileri arasında CEO Serkan Kaptan'la konuştuk. İşte anlattıkları...
Kaptan, havalimanı işlettikleri ya da takip ettikleri ülkelerden gelen üst düzey misafirlerini Paris Air Show'da ağırladı. "TAV Havalimanları'nın ortağı Groupe ADP dünyanın en büyük havalimanı işletmecileri arasında. Paris'in üç havalimanının da işletmecisi. Geçen yıl 364 milyon yolcuya hizmet verdi. Bu trafiğin üçte birini TAV yaratıyor. Sekiz ülkede işlettiğimiz 15 havalimanıyla grubun uluslararası büyüme stratejisinde lokomotif rolünü üstleniyoruz. Bunda sahip olduğumuz deneyimli insan kaynağının önemli bir katkısı var. 25 yılda dünyanın her yerinde iş yapabilecek bir ekip yarattık."
Kaptan, 2025 için temkinli. Bunu da şöyle anlattı: "Yılın ilk beş ayında yüzde 5 büyümeyle 36 milyon yolcuya hizmet verdik. İzmir ve Ankara'nın yanı sıra, Almatı ve Tiflis havalimanlarımız dış hat trafiğinde bunun üzerinde bir büyüme yakaladı. Ancak tüm dünyayı ve özellikle bölgemizi etkileyen jeopolitik belirsizlikler öngörüde bulunmamızı zorlaştırıyor. Yılın en yoğun dönemi olan yaz sezonuna girdik, gelişmeleri takip edip esnek davranmayı sürdüreceğiz."
Haberin DevamıPARİS'TE HÜZÜNLÜ ŞOV
TAM 55 yıllık bir Air Show, Paris Air Show. Global havacılık ve uzay endüstrisinin lideri bir tür fuar bu.
Yine oradayım. Ama bu kez hüzün hakim. Düşen Air India uçağındaki ölümler ve İsrail-İran arasında havada tırmanan savaş. Hepsi 55'inci Paris Air Show'un keyfini kaçırdı.
242 kişinin hayatını kaybettiği Air India uçak kazasından sonra Boeing CEO'su Kelly Ortberg, Air Show programlarını iptal ettiğini açıkladı. Airbus ise motor ve parça imalatçılarından kaynaklanan üretim yavaşlamaları ve sıkıntılarını toplantılarda öne çıkardı.
TÜRK SAVUNMA SANAYİ İLGİ ÇEKTİ
Air Show'da askeri uçaklardan çok dronlar, İHA ve SİHA'lar ilgi çekti. Bayraktar Akıncı İHA, TB3 SİHA, Kemankeş bir mini akıllı seyir füzesi, Hürjet, Hünkuş, Gökbey helikopteri gibi çok sayıda Türk savunma sanayi ürünü herkesin çok ilgisini çekti.
Haberin DevamıElbette TUSAŞ'ın milli savaş uçağı Kaan'ın başarısı konuşuldu, 48 adet savaş jetinin Endonezya'ya satışı öne çıkan konulardan biriydi. Yapılan farklı füzeler ve menzili artırılmış savaş oyuncuları İsrail-İran savaşının da etkisi ile
öne çıktı.
Üç İsrail şirketi saldırı silahları tanıtımı ile Air Show'da yer almıştı. Ancak organizasyon yönetimi bu şirketleri alandan dışarı çıkarttı
Show'un ilk gününde Airbus toplam 23 milyar dolarlık uçak satışı yaptı. Sadece Riyad Air 23 adet A350-1000 uçağı siparişi verdi.
Leasing şirketleri LOT ve ANA da değişik Airbus uçakları için kesin siparişi verdiler. Brezilyalı Embraer'de siparişler aldı.
Bu arada hava gösterilerinde özellikle A350-1000 uçağı bu kez Air Show'a katılmayan Boeing 777-9 uçağının önceki benzer gösterilerini yaptı. Büyük alkış aldı.
Haberin DevamıF35, Rafale gibi savaş jetleri de ortalığı inlettiler. En düşük süratten süpersonik uçuşlara kadar süren gösteriler ile izleyicileri büyülediler.
Toplam 150 uçağın yer aldığı Air Show'da 210 hava gösterisi yapıldı. Fuarı toplam 300 bin kişinin ziyaret etmesi bekleniyor.
THY YİNE ÖNDE
Öte yandan Paris Air Show nedeniyle havacılık müzesinde düzenlenen Skytrax ödüllerinde yine THY ödüllerin çoğunu aldı. 10'uncu kez Avrupa'nın en iyi havayolu seçildi. En iyi business class, ekonomi class gibi ödülleri de aldı. Ayrıca kabin içi ikramda yine Turkish DOCO yine çok yıllardır olduğu gibi Avrupa'nın en iyisi seçildi. THY'nin Paris Air Show şalesindeki tüm toplantılarda Turkish DOCO Genel Müdür yardımcısı Şeyda Güven'in hazırlattığı özel ikramlar sunuldu.