Kediler mi daha akıllı köpekler mi

Bu sorunun cevabı genelde "Köpekler" şeklindedir ama bir türlü kesin sonuç ortaya konamaz.

Zaten benim gibi kedi severler de kedilerin zekâsının azımsanmayacak düzeyde olduğunu söyler bunu da bilimsel araştırmalarla desteklemeye çalışarak köpekseverlere "Bir durun bakalım" mesajı verirler. Şimdi bu soru, sağlıklı bir kıyaslamanın mümkün olmaması nedeniyle sence-bence şeklinde yanıtlanıyor. Scientific Reports dergisi son araştırmayı yayımlamış. Daha önceki araştırmalardan aşina olduğumuz Eötvös Lorand Üniversitesi Etoloji Bölümü yine başrolde. Araştırmacılar son çalışmalarında refakatçi köpek ve kedilerin insan işaret hareketlerine göre ne kadar iyi seçim yapabildiklerini kıyaslamışlar. Ama bu araştırmanın daha önemli tarafı, evcil hayvanların aynı koşullar altında test edilmesi ve sonuçların mukayese edilebilmesiydi.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

Makalenin yazarı Attila Salamon toplam 62 ev kedisinin teste getirildiği ancak 34'ünün teste sokulabildiğini söylüyor. Köpeklerin tamamı teste girmiş ve heveslilermiş.

KÖPEKLERDAHA BAŞARILI

Peki ne yaptılar Bir odada yerde iki tane mama kabı var. Kapların birinde ödül maması var ve bir kişi ödül mamasının olduğu kabı işaret ettiğinde kedi veya köpekler bu işareti değerlendirip mamayı bulacaklar mı ona baktılar. Köpekler daha becerikli çıkmış. Ödül mamasını daha çabuk bulmuşlar.

Alan yabancı olduğundan kedilerin dezavantajlı görünmesi durumunu göz önüne alan araştırmacılar, bir grup kediyi de evde test etmiş. Kedilerin becerisi yine köpeklere göre düşük çıkmış.

Araştırmanın yürütücüsü Marta Gacsi bu durumu şöyle anlatıyor: "Kediler daha az dikkatli olmuş, yiyecek ödülleri tarafından daha az motive edilmiş ya da test sırasında alışılmadık ortam veya alışılmadık muamele nedeniyle hayal kırıklığına uğramış olabilirler. Kedinin aksine, köpek sosyal bir türdür ve evcilleşme sırasında insanlarla etkileşim ve işbirliği için seçilmiştir. Onları tutma şeklimizdeki farklılıklar da test sonuçlarına katkıda bulunmuş olabilir. Her şey göz önünde bulundurulduğunda, kedilerin insan iletişim ipuçlarına daha az güvenmesi şaşırtıcı değil."

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

Ben daha önceki fikrimi yineliyorum. Bence kediler ne istediğimizi anlıyor ama canları ne isterse onu yapıyorlar.

KEDİLERİN TIRNAĞINI KESMEK DAHA KOLAY OLABİLECEK Mİ

Kedilerle hayatını geçiren insanlar için büyük bir stres kaynağı ve ufak yaralanmalarla sonuçlanan bir eylem bu tırnak kesme meselesi. California Üniversitesi'nden araştırmacılar bu konuya kafa yoruyorlar. UC Davis Hayvan Refahı Epi Laboratuvarı'nda doktora öğrencisi olan Jennifer Link kedilerin kendilerine dokunulması ve tırnaklarının kesilmesine duyarsızlaşması için bir çalışma yürütüyor. Herhangi bir ilaç kullanmadan, ödül maması ve yönlendirmeyle, kedilere aslında dikkatli yapıldığı zaman canlarının acımayacağı bu tırnak kesme eyleminin strese girilmeyecek bir şey olduğunu öğretmeye çalışıyorlar. Alışkanlık kazandırarak onları rahat ettirmeye çalışıyorlar. Sonuçları merakla bekliyorum. Yayımlandığında bu köşede paylaşacağım.