Sağlıkçıların hep yanında olsalar

Guelph Üniversitesi, kritik bir araştırma hazırlığında. Türkiye'de bu tartışmayı yapmak için uzun bir yolumuz var ama bu konuyu incelememize engel değil. Bakalım detaylara.

Araştırmacılar, hastanelerde hizmet köpeği bulundurmanın personeli elde tutmaya yardımcı olup olmayacağını ve çalışanların zihinsel refahlarını artırıp artırmayacağını inceleyecek yeni bir araştırmanın parçası olarak Cambridge Memorial Hastanesi ile birlikte çalışacakmış. Araştırma projesi mayıs ayında başlıyor.

İLK KÖPEK EMBER

Araştırmada 2022'den beri Cambridge Memorial Hastanesi'nde görev yapan ve işle ilgili stresi azaltmak için hastane personeliyle özel olarak çalışan siyah Labrador cinsi hizmet köpeği Ember yakından izlenecek.

Guelph Üniversitesinden yardımcı doçent Basem Gohar, sağlık sektörü işverenlerinin personellerini desteklemek için yeni yollar bulmalarına büyük ihtiyaç olduğunu söylerken şu ifadeleri kullanıyor: "Sağlık çalışanları her gün çok fazla şey yaşıyor ve veriler, örneğin hemşirelerin hastalık iznine en çok çıkanlar arasında olduğunu gösteriyor. Bu nedenle personeli desteklemek ve işyerine bağlılık düzeylerini artırmak için yeni çözümler bulmamız gerekiyor. İleride karşılaşabileceğimiz sorunlardan biri de bakımın sürekliliğidir. Sanırım bunu zaten biraz görüyoruz. Birisi izne ayrıldığında yerine başkasının geçmesi gerekiyor ve bu süreklilik hastalara sunduğumuz hizmeti etkileyebiliyor. Bu da sağlık sistemimiz için çok maliyetli bir durum."

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

Gohar, hayvan terapisinin çocuklarda veya ağır hastalıkları olan hastalarda çok etkili olduğunu, Ember'in yalnızca sağlık çalışanlarıyla çalışan ilk ulusal hizmet köpeği olması nedeniyle ondan öğrenebilecekleri çok şey olduğunu söyledi.

KUCAĞINA ATLIYOR

Ember'ın bakıcılarından Nina Grealy, Ember'in günde sekiz saat hastanede kaldığını ve bu saatlerin dördünde çalıştığını söylüyor. Sabah 7'de güne başlayıp, acil ve yoğun bakım bölümlerinde hasta ziyaretleri yapıyorlarmış.

Ember, stresli çalışanların kucağına atlamak, başını bu kişilerin ellerine koymak gibi davranışlar içeren 4 görsel işaret üzerine eğitiliyor.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

Sonuçları merakla bekliyorum. Bu etkileşim, tüm insanlığa iyi gelecek buna inanıyorum.

KEDİNİZİ NE KADAR TANIYORSUNUZ

ABD'de 2000 kişi üzerinde yapılan araştırma aslında beraber yaşadığımız kedileri o kadar da iyi tanımadığımızı hatta onlara yeteri özeni göstermediğimizi ortaya seriyor. Araştırmada anket yapılan kişiler kedilerine ne kadar iyi baktıkları konusunda kendilerine ortalama olarak beş üzerinden dört puan, eğer kedilerine sorabilsek bu konudaki puanlamaları ne olurdu konusunda yine cömertçe beş üzerinden dört puanı kendilerine vermişler. Yine de, anket kapsamında, kedi ebeveynleri ortalama olarak haftada iki kez kedilerinin suyunu doldurmayı, haftada üç kez de kedilerini beslemeyi unuttuklarını itiraf etmiş. Yüzde 47, kedilerin durgun değil de akan suları daha fazla içme eğiliminde olduğunu bilmiyormuş. Hatta kedilerin kilo başına 30 ml olacak kadar su içmeleri gerektiğini bilenlerin sayısı da çok azmış. Sizde durum nedir Bunları biliyor musunuz