Köpekle uyumak uyku kalitesini düşürüyor

SCIENTIFIC Reports'ta yayımlanan ankete dayalı bir çalışmaya göre, köpeğinizle aynı odada uyumak uyku kalitenizi olumsuz etkiliyor olabilir.

Uyku alışkanlıklarını değerlendiren ankette evcil hayvanlarla birlikte uyuyan ve uyumayan kişilerin uyku alışkanlıklarını karşılaştırıldı. Sonuçta evcil hayvanlarla birlikte uyuyan katılımcıların, uyumayanlara göre daha düşük uyku kalitesine ve daha fazla uykusuzluk semptomuna sahip olduğu ortaya çıktı. Ancak kedilerle birlikte uyumanın uyku üzerinde olumsuz bir etkisi olduğuna dair kanıt bulunamadı.

Şaşırtıcı bir şekilde, evcil hayvanlarıyla birlikte uyuyan kişilerin yüzde 93'ü evcil hayvanlarının uykuları üzerinde genel olarak olumlu etkisi olduğuna veya hiç etkisi olmadığına inandığını söylüyor. Yani insanlar evcil hayvanlarının uykuları üzerindeki potansiyel olumsuz etkilerinin farkında değil.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

Bazı insanlar evcil hayvanlarıyla birlikte uyumanın kendilerine bir rahatlık veya yakınlık hissi sağlayabileceğini bildirse de, evcil hayvanlarıyla aynı yatak odasını paylaşan kişilerin, uykuya dalma veya uykuda kalma yeteneğinizi bozabilecek bir gece gürültüsü, ısı veya hareket kaynağı olarak hizmet etme potansiyellerinin farkında olmaları önemli.

Çoğu insan için evcil hayvanlarıyla birlikte uyumayı bırakmak muhtemelen gerçekçi değil. Peki, evcil hayvanlarıyla aynı yatağı paylaşan kişiler uykularını iyileştirmek için ne yapmalı

Bazı uzman tavsiyeleri arasında, sizin ve evcil hayvanlarınız için yeterince büyük bir yatak seçmek, yatak takımlarınızı düzenli olarak yıkamak ve değiştirmek ile evcil hayvanlarınızla tutarlı bir yatma zamanı rutini oluşturmak bunu sürdürmek yer alıyor.

EN ESKİ KEDİ VE KÖPEK FOTOĞRAFLARI

İNGİLTERE'de Bradford Ulusal Bilim ve Medya Müzesi, bugüne kadar çekilmiş en eski evcil hayvan fotoğraflarını yayımladı. Görüntülerin arasında fotoğrafçılığın öncülerinden William Henry Fox Talbot tarafından 1830'larda çekilmiş bir kedi fotoğrafı da bulunuyor. Koleksiyonda yazar Mary Mitford'un köpeğinin de 1847 tarihli fotoğrafı yer alıyor. Bu fotoğrafın çekilebilmesi için yazarın köpeğinin yerde 4 dakika hareketsiz yattığı öne sürülüyor.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

Bu fotoğraflar bana çok heyecan verici geliyor. Tarihi belgelerde kedi, köpeğe rastlamak bir çocuğun heyecanıyla kendime sorduğum "O zaman nasılmış acaba kediler" sorusuna yanıt oluşturuyor.


EVCİL HAYVAN BAKMALARI YASAKLANDI

FRANSIZ çiftin Nice kentindeki 80 metrekarelik evlerinde 159 kedi ve yedi köpek beslediği anlaşıldı. Geçen yıl çiftin evinde çıkan bir tartışmaya müdahale eden polis, her odada düzinelerce hayvan olduğunu fark etti. Hayvanların pislik içinde yaşadıkları, birçoğunun susuz kaldığı, yetersiz beslendiği ve parazit taşıdıkları tespit edildi.