YÖK ve Rektörleri kim yargılamalı

Bazı şeyleri toplum olarak anlamamakta ısrarcıyız. Demokrasi, insan hakları, hukukun önemi vs. bunları geçtim, içinde boğulduğumuz asgari ücret bataklığının sebeplerini bile anlamakta zorluk çekiyoruz.

İnsanlarımız asgari ücret dayatmasının fakirleşmenin ana sebeplerinden biri olduğunun farkında bile değil. Çünkü, ülkemizde asgari ücret bir zorunlulukmuş gibi görülüyor ve maalesef haklı sebepleri de var.

Asgari ücret kimi korur sorusunun cevabını doğru veremezsek zaten gerisini de anlamamız zor. Bazı Avrupa ülkelerinde çalışanların ücretini düşürdüğü gerekçesi ile asgari ücret kavramı yok. Olanlarda da bu ücretin temel sebebi vasıfsız insanları korumak.

Vasıfsız

Vasıfsızın anlamı TDK Sözlüğüne göre 'nitekliksiz'lik. Peki, ya niteliksizlik Sıfat olarak:

1-Ayırt edici özelliği olmayan; vasıfsız.

2-Nitelik bakımından üstün olmayan; kalitesiz.

Bizdeki asgari ücret bataklığı o hale gelmiş durumdaki, nitelikli ile niteliksiz aynı kefede.

Neden

Çünkü, yıllardır sürdürülen yanlış politikalar sonucu milyonları güya beyaz yakalı yaparak niteliği niteliksizleştirdik. Mesleki beceri, emek isteyen alanlardan insanlarımızı uzaklaştırdık. Herkesi masa başı bir iş sahibi olabileceğine, elini kire pasa vurmadan maaş alabileceğine inandırdık. Daha kötüsü gemisini yürütenlerin kaptan, dayısı olanların şanslı olduğu bir düzen inşa ettik.

Sonuçta milyonlarca vasıflı gibi görünen ama vasıfsız bir kitle oluşturduk.

Daha önce de yazmıştım; başka bir ülkede olsa YÖK yöneticileri ve Üniversite Rektörleri ağır cezada ülke kaynaklarını hunharca boşa harcamak ve görevi kötüye kullanmaktan yargılanırlardı.

Bunu sadece beceriksizlik olarak açıklamak atanamamış bir milyondan fazla öğretmen aday adayının olduğu gerçeğini değiştirmiyor. Türk Tarım Orman Dergisine Türk Ziraat Yüksek Mühendisleri Birliği Genel Başkanı Mehmet Ali Ünal Şubat 2022'de verdiği bir röportajda şunları söylüyor: " sayısı 40'ı bulan Ziraat Fakülteleri her yıl 4 bin 500-5 bin mezun vermektedir. Toplam ziraat mühendisi sayısının 120 bin olduğu kayıtlara geçmiştir. Kamuda çalışan 40 bin civarında, özel sektörde çalışan 40-45 bin Ziraat Mühendisi olduğu, işsiz ziraat mühendislerinin 30 bini geçtiği belirtilmektedir. Ziraat mühendisi olup garsonluk, valelik, depoculuk, inşaat işleri vs. yapan meslektaşlarımız vardır."

O kadar çok alanda o kadar çok ihtiyaç fazlamız var ki, ihtiyaç olan alanlarda ise eksiğimizin haddi yok.
Bir de son dönemde ihtiyaç duyduğumuz yetişmiş iş gücümüzü beyin göçü ile kaybediyoruz. Beyin göçü bir seviyede iyi bir şey olabilir ama ezici çoğunluk gitmek istiyorsa işte orada derin bir problem var demektir.

Müteşebbisliği bilmeyen, mavi yakalılığı utanılacak bir şey olarak gören bir nesil nasıl yeni bir dünya kurabilsin ki