Yağ yakımını hızlandıran baharatlar

Yaz geldi. Sağlığımız kadar görüntümüz için de kilomuza dikkat eder olduk. Zayıflamanın ve vücudumuzdaki yağ oranını düşürmenin yollarını arıyoruz. Bunu sağlamak için baharatlardan yararlanabileceğinizi biliyor muydunuz

Yaz aylarının en sıcak dönemine adım atmış bulunuyoruz. Okulların kapanması ve resmen tatil sezonun açılması bizler için tatil beldelerine, sahillere ve havuzlara adım atmak demek. Tabii ki bu durumda hem sağlığımız hem de fiziksel görüntümüz açısından kilolardan kurtulmak konusu önceliğimiz haline geliyor. Yani yağ yakımını hızlandırıp, yağ hücrelerini küçültmek için hepimiz bu yaz sıcaklarında daha da çok çaba sarf edeceğiz. Peki bunu sağlayabilmek için baharatlardan yararlanabileceğinizi biliyor muydunuz
Baharatların sağlık açısından önemi sülfür içeren bileşikler, taninler, fenolik diterpenler, vitaminler, mineraller, flavonoidler ve fenolleri içermesinden dolayıdır. Özellikle karanfil, biberiye, adaçayı, kekik, karabiber ve tarçın yoğun antioksidan etkili fenollerden zengindir. Preklinik araştırmalar baharatların yağ oksidasyonundan metabolizmayı düzenlemesine kolesterol düşürmeden birçok kronik hastalıkların önlenmesinde yararlı olduğunu belirtmektedir.
1 Acı biber içerdiği kapsaisin termojenesizi arttırarak metabolizma hızına olumlu etki göstermektedir.
Tok kalmayı kolaylaştırır.
2 Tarçın sinnamik asit sayesinde açlık kan şekerini düşürücü etkiye sahiptir.
Proantosiyanidinler içerdiği için yağ dokusunu azaltmada yardımcı etkiyi destekler.
3 Zencefil gingerollardan zengin olup yağların kolay oksidasyonunu ve zayıflamada termojenezisi arttırarak destek olabileceği bildirilmiştir.
4 Karabiber piperinden zengindir. Piperin vücudun enerji harcamasını arttırır. Böylece metabolizma canlanarak zayıflamaya destek olur.
Karabiber bağırsaklardan salgılanan GLP-1 tokluk hormonunu aktifleştirir.
5 Zerdeçal kurkumini bolca içerir. Yağ hücrelerinin küçülmesini hızlandırır, yeni yağ hücrelerinin oluşmasını önler.


BESİNLERDEN MAKSİMUM FAYDA İÇİN MUTFAK SIRLARI
Doğal besinleri doğru şekilde hazırlayıp yediğinizde sağlığımıza yararı maksimuma çıkmaktadır. Size önereceğim bu tavsiyeleri mutfağınızda sıkça kullanın ve birçok hastalıktan bedeninizi koruyun.
- Domates pişirildiğinde içeriğindeki likopen miktarı artar. Bu sebeple domates salçası likopenden çok zengindir. Yemeklerinize mutlaka domates ekleyin. Domates veya domates salçası eklenmiş yemekler bu güçlü antioksidandan daha fazla almamızı sağlayarak cilt kanseri ve cilt sağlığı açısından bizleri koruma etkisi gösterebilmektedir.
- Sarımsak içinde bulunan kanser önleyici ve detoks etkisi sağlayan allisin adlı bileşiğin aktif olabilmesi için sarımsağın ezilip oda ısısında 10 dakika bekletilmesi gerekir. Bu yöntemle içeriğindeki bu bileşik aktif forma geçer. Bu şekilde yoğurda, salata soslarına koymak çok yararlıdır.
- Çiğ badem prebiyotik ve arjininden zengin müthiş bir bağırsak, bağışıklık ve kalp koruyucu etkilidir.
Ayrıca oleik asitten zengin badem kolesterol düzenleyicidir. Fakat besinlerin minerallerinin emilimini olumsuz etkileyen anti besin öğesi olarak bilinen lektinden de zengindir.

Bu yüzden çiğ bademleri oda ısısında suda beklemek lektinin inaktif olmasını sağlar. Ve suda bekletilmiş badem lektinden arınır yiyeceklerden alınan kalsiyum, çinko ve bakırın emilimini olumsuz etkilemez.
- Havuç A vitamini öncüsü beta karoten adlı güçlü detoksifikasyon sağlayan vücudun oksidatif stresini dizginleyen antioksidana sahiptir.
Fakat beta karoteni havuçtan alabilmek için havucu mutlaka bir miktar buharda veya az suda haşlayarak pişirmek gerekir.
- Limon taze suyu bol C vitamini içerirken kabukları da limonen adlı antioksidandan da zengindir.
Hatta limon suyunda da bir miktar bulunan limonenler kabuğunda 5 kat daha yüksek oranda bulunur. Bu nedenle limon kabuklarını atmayın ve rendeden geçirerek salatalara ekleyin.
- Sağlıklı pirinç çeşitleri olan kepekli pirinç ve basmati pirinci de arsenik içerir. Arsenik nörolojik ve kanserojenik etkili bir toksindir.
Arseniği pirinçten uzaklaştırmak için pişirmeden önce 8 saat kadar oda ısısında suda bekletin ve sonra iyice yıkayın.


MUCİZE BAHARAT: ZERDEÇAL
Zerdeçalın taze veya baharat olarak kullanıldığında birçok hastalığa iyi geldiğini gösteren çok fazla araştırma verisi olduğunu artık çok iyi biliyoruz. Turmerik olarak adlandırılan bu bitkinin en değerli bileşeni ısıya dayanıklı olan antioksidan etkili kurkumin maddesidir. Bu baharat doğada en yoğun kurkumin içeren tek bitkidir.