4 adımda daha sağlıklı bir yaşam mümkün

Günlük hayatımıza katacağımız bazı beslenme alışkanlıkları sağlığımıza sağlık katacak. Günde bir kase ev yapımı yoğurt, mineral ve vitaminler ile vücudumuzu zinde tutacak, zeytinyağı kalp ve mide sağlığımızı koruyacaktır. Glutensiz ekmekler ise zannettiğimiz kadar masum değil. Kilo alımını tetikleyip diyabet riskini yükseltebilir

Yoğurt sütün ısıtılıp yoğurt mayası eklenerek saatler içinde pıhtılaşıp yani katılaşıp besinsel içeriğinin artmasıyla oluşan bizim besinimizdir. Yoğurt mayasında bulunan laktobacillus bulgaricus ve streptococcus termofillus bakterileri sayesinde laktozu laktik aside dönüştürür. Bu sütün koyulaşmasına ve ekşimsi tadı almasına olanak sağlar. Ve tabi ki sağlık faydasında yatan temel fizyolojik etkiyi de laktik asit bakterileri sayesinde sağlar. Ayrıca ev yapımı yoğurdun sağlığımıza yararı hayvansal protein, sağlıklı doymuş yağ, kalsiyum, magnezyum ve potasyum mineralleri, D, B2 ve B12 vitaminleriyle laktik asitten zengin olmasından dolayıdır. Kalorisi az ama besleyici değeri oldukça yüksek olan yoğurdun 1 küçük kasesi yaklaşık 145 kaloridir.
6 MADDEDE YOĞURDUN FAYDALARI
Bilimsel araştırmalarda her gün en az bir çay bardağı kadar yoğurt yemenin yararlarını sizler için altı maddede toparladım:
1 Yoğurt bağırsaklardan kolesistokinin doygunluk hormonunu aktive eder ve tok tutarak kilo almayı önler.
2 Yoğurt protein ve konjuge linoleik asit içermesi sebebiyle kas yapımını hızlandırır ve yağ dokusunun azalmasını sağlar.
3 Trans palmitoleik asit adlı doymuş yağ asidini yüksek miktarda içeren yoğurt kalp damarlarının temizlenmesini sağlar.
4 Yoğurt bakterileri doğal insülin üretimini destekleyici mekanizmaları harekete geçirerek tip 2 diyabetten korur.
5 Laktik asit bakterileri sindirim kanalının hareketini arttırır, kısa zincirli yağ asitleri üretimini arttırır, kabızlığı giderir.
6 Protein, D vitamini, kalsiyum ve magnezyum sayesinde düzenli yoğurt yeme kalça kemik kırılmaları riskini azaltır, kemik dokusunun bütünlüğünün korunmasında destek sağlar, güçlü kemik yapısının devamlılığı için yararlıdır.
Evimizden eksik etmediğimiz yoğurdu düzenli yemeyi de ihmal etmeyelim. Her gün en az bir en fazla iki kase yoğurt olarak yemeniz sağlığınız açısından oldukça yararlıdır.
DÜZENLİ KAHVE İÇİMİ KARACİĞERİ KORUYOR
Her geçen gün kahvenin ne kadar yararlı bir içecek olduğunu yeni bilimsel araştırmalarda daha da iyi görüyoruz. Günde üç-dört fincan kadar kahve içmenin bakın ne gibi sağlığımıza katkıları var hep birlikte bakalım. Kahve içerdiği kafein, B2 vitamini, magnezyum ve polifenoller sayesinde yarar sağlıyor. Kahve içerek oksidatif stresi azaltıyorsunuz, bağırsak mikrobiyotanızı güçlendiriyorsunuz. Karaciğer kanseri riskinde yüzde 40'a kadar azalma sağlıyor. Karaciğer hastalarında da karaciğer harabiyetine bağlı ölüm riskini yüzde 50 düşürüyor. Kahve içimi en az üç fincan olduğunda karaciğer yağlanmanız da geriliyor. Özellikle hepatit B ve C hastaları mümkün olduğunca her gün düzenli kahve içmesini öneririm. Hepatit hastalarında kahve içimi karaciğerde olan hasarın azalmasını desteklemektedir. Günde üç-dört fincan kahve içiminin kalın bağırsak ve rektum kanser nüksetmesini yüzde 32 engelliyor. En son yayınlanan bir araştırmada çay ve kakaonun değil kahve içiminin metabolik sendrom parametrelerini düzelttiği açıklandı. Üç-dört fincan kahve içimi Tip 2 diyabeti yüzde 30, kalp hastalıklarını yüzde 20, depresyonu yüzde 28 ve Parkinson'u yüzde 25 azalttığı birçok araştırmada gösterilmiştir. Kahve safra kesesinde kolesterolün kristalleşmesini önleyerek safra taşları oluşmasını engelleyebilmektedir. Her türlü kahve sağlıklıdır. Türk kahvesi, filtre ve espresso gibi kahveler yararlıdır. Kafeinli kahvelerin sağlık için daha faydalı olduğunu belirtmek isterim. O nedenle kafeinsiz değil normal kafein içeriği doğal kahveleri tercih etmelisiniz. Kahvenizi sütlü veya sade içebilirsiniz. Güne kahveyle başlayın, günün istediğiniz zamanı kahvenizi zevkle yudumlayın.
ZEYTİNYAĞI POLİFENOLLERİNİN SAĞLIĞIMIZA ETKİLERİ
Mutfağın en değerli yağı zeytinyağında 3 ana polifenol sağlık açısından da inanılmaz özel olumlu etkiler sağlıyor. Kalp, kanser ve mide sağlığında etkileri bilinen zeytinyağının kim bilir daha ne çok yararı mevcut. Amerikan Kalp Birliği her gün sadece 1 yemek kaşığı zeytinyağını sağlıklı beslenmede yemenin kalp hastalıklarını ciddi bir şekilde koruyabildiğini açıkladı. Bu sebeple hem yemeklere hem her gün yediğiniz salatalara kişi başı 1 yemek kaşığı zeytinyağı eklemeyi ihmal etmemelisiniz. Zeytinyağını koyu renk cam şişe ya da zeytinyağına uygun tenekede serin yerde saklamalısınız. Açtıktan sonra da bekletmemeli düzenli tüketmelisiniz. Zeytinyağı polifenollerinden hidroksitirozol daha çok potansiyel kalbi korurken oleochantal polifenolünü inflamasyonu önleyici, kempoterapik ilaçlar gibi kanser hücrelerini yok edici, sinir sistemini koruyucu ve römotolojik hastalıkları engelleyici etkisi bulunuyor. Natürel sızma zeytinyağında yaklaşık 200-500 mg kadar oleochantal bulunur. Ve araştırmalar oleochantalin çok az miktarda alınmasının bile melanoma, prostat, meme, karaciğer ve kolon kanseri yapan hücrelerinden temizleyen güçlü bir antioksidan olduğunu açıklamıştır. Çünkü birçok sağlık yararı yanında zeytinyağında bulunan hidrokarbon olan SKUALENİN kanser riskini azaltıcı olduğu bilinmektedir. Zeytinyağı ile beslenme kadınlarda meme erkeklerde prostat kanserini önleyici etkisi bulunmaktadır. Sizlerle 2 adet zeytinyağı ile hazırlanan formülümü de paylaşıyorum. Biri mide koruyucu diğeri kolon temizleyici.