Tehlike büyük önlem şart

Obezite her geçen gün ülkemizde daha da yaygınlaşıyor. Türkiye, Avrupa'da obezite görülme sıklığı açısından maalesef birinci. Kızarmış, yoğun yağ içeren, çok kalorili sokak lezzetleri neredeyse her gün düzenli yeniyor. Şekerli yiyecekler artık her yerde ve tatlıdan hamur işlerine kadar bir çok zararlı ürünlerin tüketimi artıyor Gazlı, şekerli içecekler bolca tüketiliyor. Paketli yiyeceklere karşı aşırı bir ilgi mevcut. Kemik suyu, sakatatlar derken her şeyin aşırı tüketildiği bir dönemi yaşıyoruz. Çözüm kızarmış yağ, şekerli yiyecekler, gazlı içecekler ve hamur işlerinden uzak durup hareket etmek

Bugün Türkiye'de obezitenin asıl sebebi yetersiz beslenmenin daha doğrusu kaliteli besin örüntüsünden çok karın doyurmak için saf karbonhidratlar, şekerli yiyecekler, paket yiyecekler, kızarmış ve yağlı etlerden zengin, yüksek doymuş ve trans yağlı besinlerin sürekli ve fazla yenmesi sonucu oluştuğunu belirtmek gerekiyor. Ülkemizde patates, pilav, makarna, kek, börek, pasta, tatlı gibi maliyeti daha düşük kilo nedeni olan besinlere daha kolay ulaşılmasıyla oluştuğunu bilmek önemlidir. Obezite artık zengin bireylerin bir sorunu değil tüm dünyanın bir problemi olarak karşımıza çıktığını da unutmamamız gerekiyor.
Yanlış beslenme ile metabolizma düzenli olarak yağ depolamaya adapte çalışır. O nedenle önce yanlış beslenme alışkanlıklarını düzene sokmak gerekir. Özellikle yenilen yiyeceklerin içinde bulunan karbonhidrat ve yağları aşırı tüketmeye başlanıldığında aktivite yapılmıyorsa vücut bu besin öğelerini direk olarak yağ deposuna dönüştürmeye çalışır.
Eğer beslenmenizde karbonhidrat ve yağı azaltır sağlıklı protein kaynaklarını da yeterli düzeyde alırsanız hemen yağ yakma vücutta başlar. Yağ yakımını hızlandırmak için su içmeli, kardiyo yapmalı, öğün düzeni bozulmamalı ve tereyağı dahil tüm katı yağlar mutfaktan arındırılmalıdır.
OBEZİTENİN OLUŞMASINDA BAŞLICA RİSK FAKTÖRLERİ
Obezitenin oluşmasında başlıca risk faktörleri aşağıda sıralanmıştır:
Aşırı ve yanlış beslenme alışkanlıkları
Yetersiz fiziksel aktivite
Yaş
Cinsiyet
Eğitim düzeyi
Sosyo kültürel etmenler
Gelir durumu
Hormonal ve metabolik etmenler
Genetik etmenler
Psikolojik problemler
Sık aralıklarla çok düşük enerjili diyetler uygulama
Sigara- alkol kullanma durumu
Kullanılan bazı ilaçlar (antideprasanlar vb.)
Doğum sayısı ve doğumlar arası süre
OBEZİTE, HANGİ KRONİK HASTALIKLARA ZEMİN HAZIRLIYOR
Şişman bireyin hem fiziksel bütünlük hem psikolojik dünyasında ciddi sıkıntılar
Kilo probleminin şiddeti arttıkça terlemeden oturmaya, duş alırken yaşanan fiziksel olumsuzluklardan ayakkabı giyinememeye kadar zorluklar
Mutsuzluk, içe kapanıklık, duygusal boşluğun derin hissi ve bunu yemeyle giderme, gece yeme sendromundan aşırı yeme ataklarına kadar da temelde psikolojik yeme davranış bozuklukları
Tip 2 diyabet, bazı kanser türleri, osteoartrit, kardiyovasküler hastalıklar, uyku apnesi, üreme sağlığında sorunlar
İYİ BİR KİLO VERME BAŞARISI NELERİ AZALTIR
Tip 2 diyabet riskinde yüzde 40
Uyku apnesi riskinde yüzde 45
Hipertansiyon riskinde yüzde 22
Dislipidemi hastalığında yüzde 19
Astım riskinde yüzde 18 kadar azalma
Kan yağlarının bozulmasına sebep olan rahatsızlık.
TEREYAĞI, KREMA, KAYMAK YİYEREK YAĞ YAKAMAZSIN
Doymuş yağlar içeren pastırma dışındaki şarküteri ürünleri, tereyağı, krema, kaymak içeren yiyecekler direk yağ olarak depolanan sağlıksız besinlerdir. Doymuş yağlardan tüketiyorsanız hiçbir zaman sıfır bir karına sahip olamazsınız. Ve vücut bu sağlıksız yağ çeşitlerini algılayarak deri altı ve organ çevrelerinde depolamak için çalışacaktır.
SÜT ÜRÜNLERİNİ KESEREK ZAYIFLAYAMAZSIN
Zayıflamada en etkin besinlerdir süt ürünleri... Metabolizmayı düzenler ve yağ hücrelerinin oluşumunu engellemeye yönelik bir metabolik aktive sağlar. Süt, yoğurt, peynir sağlıklı bir metabolizma, düzenli zayıflama ve yağ yakımının artmasında en önemli besinlerdir. Tam yağlı olanları tercih edilmelidir.
SU İÇMEDEN ZAYIFLAMA OLMAZ
Su vücudumuzda tüm metabolik olayların dengeli olmasını sağlayan yaşam kaynağıdır. Su içmezsen vücut ısı kontrolünü sağlayamaz, yiyeceklerin yanması için gerekli olan ideal ortamı kuramazsın. Ve böylece yağ yakımı da olmaz. Bunun için öğün öncelerinde 2 su bardağı ve yemek aralarında da en az 1 su bardağı su içmelisin.
ÖĞÜN SAYISINI ARTIRARAK YA DA AZALTARAK ZAYIFLAYAMAZSIN
Öğün sayısı zayıflama diyetlerinde besin çeşitliliğinin öğünlerde bulundurulması, gün içinde doyum ve tokluğun dengelenmesi açısından önemlidir. Bir öğünle doğru zayıflanamayacağı gibi 6-7-8 öğün ile de yağ depolarını eritemezsin. İnsan metabolizması iyi yağ yakmak için günde 3 ana öğün bir ara öğüne adapte çalışmaya elverişli bir metabolik düzene sahiptir.
KARDİYOSUZ YAĞ YAKMA İMKANSIZ
Yağ yakımını yiyecekleri doğru seçerek başlatabilirsin ama asla yağ yakımını tek başına beslenmede düzenleme ile artıramazsın. Çünkü kardiyo yaptığın gün harcadığın kaloriyi vücut ertesi günü yakmaya formatlıdır. Bir gün kardiyo yapıp diğer gün aktivite yapmamak kalori yakımını dolayısı ile yağ yakımını sağlamaz. Düzenli her gün en az 500 600 kalori arasında temposu orta süresi uzun aktiviteler yapmayı ihmal etmemelisin.